Έκτακτη βοήθεια 33 εκατ. ευρώ στο Λίβανο από την ΕΕ για τη φονική έκρηξη

449

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Πέμπτη την αποδέσμευση 33 εκατ. ευρώ ως ένα πρώτο πακέτο έκτακτης ανάγκης στον Λίβανο και έχουν κινητοποιήσει υλικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός ιταλικού νοσοκομειακού πλοίου, για να βοηθήσει τις προσπάθειες ανακούφισης στη Βηρυτό, μεγάλο τμήμα της οποίας καταστράφηκε από φονική έκρηξη την Τρίτη.

Μια διάσκεψη δωρητών σχεδιάζεται επίσης να κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση μετά από αξιολόγηση του τι απαιτείται, δήλωσε πηγή της ΕΕ.

Η αποδέμευση των 33 εκατομμυρίων ευρώ θα επιτρέψει την κάλυψη των άμεσων αναγκών των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και των νοσοκομείων στην πρωτεύουσα, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ την Πέμπτη για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε επιστολή προς τα 27 μέλη της ΕΕ που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη το απόγευμα, η φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσαν τα κράτη μέλη να “συμβάλουν στον δρόμο προς την ανάκαμψη που βρίσκεται μπροστά”.

“Σας  προσκαλούμε να ενισχύσετε την υποστήριξή σας στον Λίβανο τόσο για τις άμεσες ανάγκες, αλλά και για την μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της χώρας” τονίζεται στην επιστολή.

Υπενθύμισαν στα 27 κράτη μέλη την ‘’ισχυρή εταιρική σχέση’’ μεταξύ ΕΕ και Λιβάνου, ‘’μια χώρα στρατηγικής σημασίας που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων κατά κεφαλήν’’.

“Έχουμε κοινό συμφέρον να ενεργήσουμε τώρα για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της τραγωδίας”, ανέφεραν.