Έρχεται η ηλεκτρική BMW i5 που θα πλαισιώσει το 2023 την επόμενη σειρά 5!

Σε αντίθεση με τις φήμες που θέλουν την επόμενη σειρά 5 ως αμιγώς ηλεκτρική, η αλήθεια είναι διαφορετική καθώς η επόμενη σειρά 5 θα συνεχίσει να υφίσταται με ήπια υβριδικούς και επαναφορτιζόμενους θερμικούς κινητήρες. Ωστόσο θα πλαισιώνεται από ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που θα ονομάζεται BMW i5.

Αυτό σημαίνει ότι το κορυφαίο σεντάν της βαυαρικής μάρκας θα ανταγωνιστεί το επερχόμενο Mercedes EQE Sedan και το Tesla Model S.

Το νέο μοντέλο θα ακολουθήσει τα βήματα των BMW iX3, i4 και iNEXT SUV, τα οποία πρόκειται να κυκλοφορήσουν πριν από το τέλος του 2021. Και όπως σε αυτά τα αυτοκίνητα, η ηλεκτρική Σειρά 5 είναι θα φέρει πρόθεμα «i» – BMW i5 –  για να την ξεχωρίσουμε από τις βενζινοκίνητες, ντίζελ και plug-in υβριδικές που θα συνεχιστούν να υπάρχουν και στην επόμενη γενιά.

Δεν είναι γνωστό εάν η BMW θα προσφέρει την καθαρή ηλεκτρική έκδοση του αυτοκινήτου τόσο ως Sedan όσο και και στο αμάξωμα Touring (Station Wagon).  Ωστόσο, κρίνοντας από τις επερχόμενες ηλεκτρικές εκδόσεις των βασικών μοντέλων BMW, όπως το iX3 και το i4, είναι προφανές ότι η i5 θα διαθέτει μοναδικό χαρακτηριστικό σχεδιασμό, εστιάζοντας στον 100% ηλεκτρικό χαρακτήρα του μοντέλου, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

Η υπάρχουσα και πρόσφατα ανανεωμένη σειρά G30 5 βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα CLAR της BMW, η οποία χρησιμοποιεί χάλυβες υψηλής αντοχής και ελαφριά σύνθετα υλικά στην κατασκευή της.  Το μοντέλο επόμενης γενιάς είναι πιθανό να χρησιμοποιεί μια ενημερωμένη έκδοση αυτής της πλατφόρμας, και δεδομένου ότι το SUV iX3 χρησιμοποιεί παρόμοια στοιχεία, η τεχνολογία EV είναι πιθανό να μεταφερθεί επίσης.

Το iX3 είναι η πρώτη BMW που χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης πέμπτης γενιάς της εταιρείας.  Το SUV μηδενικών εκπομπών με βάση το X3, παίρνει κίνηση από έναν πίσω ηλεκτροκινητήρα 282bhp που συνδέεται με μπαταρία 80kWh, προσφέροντας αυτονομία 460 χιλιομέτρων.  Η νέα ηλεκτρική σειρά 5 είναι πιθανό να διαθέτει παρόμοια τεχνολογία .

Η επιβεβαίωση της ηλεκτρικής σειράς 5 έρχεται καθώς η BMW στοχεύει να μειώσει τις μέσες εκπομπές CO2 σε όλη τη γκάμα των νέων αυτοκινήτων της.  Συνολικά, 25 νέα ηλεκτροκίνητα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν σε όλο το BMW Group έως το 2023, με περίπου τα μισά από αυτά να απορρίπτουν οποιαδήποτε μορφή κινητήρα εσωτερικής καύσης.  Όπου θα χρησιμοποιούνται κανονικοί κινητήρες, θα χρησιμοποιηθεί ήπια υβριδική τεχνολογία 48 volt για την περαιτέρω οικονομία καυσίμων και περιορισμού ρύπων.

Δεδομένου πως ο κύκλος ζωής της τρέχουσας σειράς 5 θα κλείσει το 2023, κάτι που σημαίνει ότι το νέο i5 είναι πιθανό να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς μαζί με την επόμενη σειρά 5.  Η BMW επιβεβαίωσε ακόμα ότι ορισμένα μοντέλα της βασικής σειράς της μάρκας θα διατεθούν με καθαρά ηλεκτρικές εκδόσεις .