Έρχονται τα νέα Peugeot e-3008 και 3008 Coupe

Peugeot 3008 Coupe

Η Peugeot έχει στην ατζέντα της την ανάπτυξη ενός συμπαγούς SUV με πλήρως ηλεκτρική αρχιτεκτονική.  Αυτό θα είναι το νέο Peugeot e-3008, ένα μοντέλο που θα βρεθεί δίπλα στην τρίτη γενιά του 3008.

Η Peugeot θα αναπτύξει ένα συμπαγές ηλεκτρικό SUV με σκοπό να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα νέα μοντέλα που σύντομα θα φτάσουν στις ευρωπαϊκές αντιπροσωπίες, τα Nissan Ariya, Skoda Enyaq και Volkswagen ID.4 είναι μερικά από αυτά.  Το λανσάρισμα συμπαγών ηλεκτρικών οχημάτων, και πιο συγκεκριμένα SUVs, θα αυξηθεί σημαντικά εντός ενός έτους.  Η Peugeot δεν μπορεί να μείνει πίσω και το νέο e-3008 θα είναι η πρόταση της για αυτήν την κατηγορία.

Τα θεμέλια έχουν ήδη μπει για την ανάπτυξη της τρίτης γενιάς του 3008. Το πρότζεκτ είναι γνωστό εσωτερικά με τον κωδικό P64 και έχει προγραμματιστεί για το 2023 και μία από τις μεγάλες καινοτομίες που θα φέρει είναι η εμφάνιση του e-3008, της αμιγώς ηλεκτρικής του εκδοχής.  Το μελλοντικό e-3008, εκτός από το πρώτο ηλεκτρικό Peugeot στην κατηγορία C, θα υπερηφανεύεται για την ολοκαίνουργια τεχνολογία «Made in France».

Το Groupe PSA επιβεβαίωσε πριν από λίγους μήνες ότι η αρχιτεκτονική e-VMP θα αναπτυχθεί με βάση την πλατφόρμα EMP2.  Πρόκειται για μια νέα πλατφόρμα αφιερωμένη στα ηλεκτρικά οχήματα και θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για το Peugeot e-3008.

Παράλληλα μελετάται και μια έκδοση Coupe για το επερχόμενο 3008, το οποίο πιθανότατα θα είναι διαθέσιμο σε coupe αμάξωμα.  Ένα στυλ στο οποίο εργάζεται το σχεδιαστικό κέντρο της Peugeot, αλλά δεν έχει λάβει ακόμα το πράσινο φως από τη διεύθυνση της μάρκας της Sochaux.

Αν και ο Gilles Vidal, ο επικεφαλής σχεδίασης της Peugeot, έφυγε για τη Renault αυτό το καλοκαίρι (αντικαταστάθηκε από τον Mathias Hossann), τα μελλοντικά αυτοκίνητα της θα συνεχίσουν να φέρουν την υπογραφή του.  Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ολόκληρη την οικογένεια P5, δηλαδή το 308 sedan (P51) το 2021, καθώς και το SW station wagon (P52) αλλά και το crossover (P54) το 2022. Για να μην αναφέρουμε την τρίτη γενιά 3008 (P64) και του 5008 (P74) το 2023. Αυτά θα εγκαινιάσουν τη νέα πλατφόρμα e-VMP (εξοπλισμένη με τη μπαταρία που κατασκευάζεται στη Γαλλία) η οποία θα επιτρέψει την δημιουργία  ηλεκτρικής έκδοσης του 3008.

Εάν η παραγωγή ενός μεγάλου SUV (P94) είναι ένας πραγματικός λαβύρινθος για την γαλλική εταιρεία (ο κατασκευαστής μελετά επί του παρόντος ένα ηλεκτρικό όχημα 100%), διερευνά παράλληλα το μονοπάτι ενός SUV coupe, πολύ δημοφιλές σε άλλους κατασκευαστές (Audi Q3  Sportback, Cupra Formentor, Volkswagen Tiguan Χ κλπ).  Εδώ και λίγους μήνες, το σχεδιαστικό τμήμα της Peugeot ξεκίνησε τη φάση ανάπτυξης που περιλαμβάνει τη μελέτη του διαγωνισμού και την υποβολή προτάσεων στυλ.  Αυτό ωστόσο δεν εγγυάται την επικύρωση αυτού του SUV.  Παρ ‘όλα αυτά, αυτό το όχημα θα ήταν ένα τέλειο συμπλήρωμα για το ζευγάρι 3008/5008 και θα βρεθεί στην κορυφή της SUV γκάμας.