1η Ιουνίου: Ημέρα των Δεινοσαύρων

3315

Οι δεινόσαυροι αποτελούν αντικείμενο εξέτασης, γοητείας και ακόμη και μυστικισμού για περισσότερα από 300 χρόνια, από τότε που ανακαλύφθηκε το πρώτο οστό δεινοσαύρου από τους επιστήμονες. Τώρα, η Ημέρα των Δεινοσαύρων παρέχει την ευκαιρία σε μαθητές, καθηγητές και γενικά τους φίλους των δεινοσαύρων να μάθουν περισσότερα για αυτούς και να τους γιορτάσουν όπως τους αξίζει!

 

Αν και κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία, ορισμένοι επιστήμονες έχουν ερευνήσει και υπολογίσει ότι δεινόσαυροι πιθανώς να περιφέρονταν στον πλανήτη στο χρονικό διάστημα από 245 έως 66 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η εποχή στην οποία ζούσαν οι δεινόσαυροι, η Μεσοζωική Εποχή, που είναι μια γεωλογική εποχή που μπορεί να χωριστεί σε τρία περιόδους: Τριασική, Ιουρασική και Κρητιδική. Αυτή μπορεί να ήταν η εποχή που η γη ήταν αρχικά ενοποιημένη, η Παγγαία, η υπερήπειρος.

Υπολογίζεται ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν από τη γη πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια, λόγω της πρόσκρουσης ενός αστεροειδούς, ηφαιστειακών εκρήξεων και πιθανής κλιματικής αλλαγής.

Η πρώτη απόδειξη της ύπαρξης δεινοσαύρων στον πλανήτη που ανακαλύφθηκε από ανθρώπους συνέβη το 1677 όταν ο φυσιοδίφης και καθηγητής της Οξφόρδης, Ρόμπερτ Πλοτ, βρήκε ένα μοναχικό οστό από έναν δεινόσαυρο. Δεδομένου ότι δεν ήξερε πραγματικά τι ήταν, η καλύτερη εικασία του Plot ήταν ότι προερχόταν από έναν τεράστιο άνθρωπο.

Περισσότερα από 100 χρόνια αργότερα, όταν ο Ουίλιαμ Μπάκλαντ έγινε ο πρώτος καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στις αρχές του 1800, όταν ένα απολίθωμα αναγνωρίστηκε ότι προέρχεται από δεινόσαυρο. Ήταν το 1815 όταν ανακάλυψε δόντια, γνάθους και οστά των άκρων που βρήκε περισσότερα οστά στα ταξίδια του. Το 1824, προσδιόρισε ότι αυτά τα οστά πρέπει να ήταν από κάποιο εξαφανισμένο πλάσμα.

Ο Μπάκλαντ αρχικά αν και αυτό το είδος ήταν κάποιο είδος αρχαίας σαύρας, το ονόμασε «Μεγαλόσαυρος». Το δεύτερο απολίθωμα που ονομάστηκε έμοιαζε με ιγκουάνα, έτσι ονομάστηκε «Iguanodon» στις αρχές της δεκαετίας του 1820.

Τελικά, μέχρι το 1842, αυτή η οικογένεια απολιθωμάτων συγκεντρώθηκε από τον επιστήμονα Σερ Ρίτσαρντ Όουεν, ο οποίος την ονόμασε «Dinosauria», που μεταφράστηκε σε «τρομερή σαύρα». Ο Όουεν θα δημιουργήσει τελικά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου το 1881 και μέχρι και σήμερα θεωρείται το ποιο διάσημο μουσείο με συλλογές δεινοσαύρων.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πλάσματα με τόσο μυστηριώδη ιστορία θα γοήτευαν και θα μπέρδευαν ακόμη και τους πιο έξυπνους και μορφωμένους επιστήμονες. Σήμερα, τα παιδιά και οι ενήλικες όλων των ηλικιών λατρεύουν να μαθαίνουν περισσότερα για τους τύπους των δεινοσαύρων, πώς ζούσαν, τι έτρωγαν και πολλά άλλα.

Η Ημέρα των Δεινοσαύρων είναι ο τέλειος τρόπος για να γιορτάσετε και να δώσετε προσοχή σε αυτό το μοναδικό και αινιγματικό είδος πλασμάτων που προηγήθηκαν των ανθρώπων σε αυτόν τον πλανήτη.