Ανάπτυξη 2,8% και πληθωρισμό 8,8% περιμένει ο ΟΟΣΑ

437

Ανάπτυξη 2,8% και πληθωρισμό 8,8% περιμένει ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία το 2022, καθώς προχωρά σε αισθητή υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για όλες τις οικονομίες.

Ειδικότερα, οι νέες εκτιμήσεις του οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3% φέτος, δηλαδή κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου.

ΟΟΣΑ: Βλέπει ανάπτυξη 2,8% και πληθωρισμό 8,8% φέτος-1

Για το 2023, ο ΟΟΣΑ «βλέπει» ανάπτυξη 2,5% και πληθωρισμό 3,4% στην Ελλάδα.

ΟΟΣΑ: Βλέπει ανάπτυξη 2,8% και πληθωρισμό 8,8% φέτος-2

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου για την ελληνική οικονομία μιλούσαν για ανάπτυξη 4,8% το 2022 και 2,9% το 2023, με τους οικονομολόγους του να αποδίδουν την επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας στην αύξηση του πληθωρισμού.

«Η ανάκαμψη αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2022. Οι αυξανόμενες τιμές παγκοσμίως, η αυξημένη αβεβαιότητα και οι πιο σφικτές νομισματικές συνθήκες θα αντισταθμιστούν εν μέρει από τις εκταμιεύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, τη δημοσιονομική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων», σημειώνει ο οργανισμός. «Η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να διακοπεί προσωρινά καθώς οι εργοδότες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα, δυσκολίες στην πρόσληψη εργαζομένων με τις δεξιότητες που χρειάζονται και αυξανόμενους μισθούς», προσθέτει. Ενώ οι πιέσεις στο μέτωπο της προσφοράς έχουν αυξηθεί, η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα που παραμένει θα μειώσει τις πιέσεις στις τιμές, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

Πάντως, ο οργανισμός εκτιμά ότι η ενίσχυση των εσόδων από την αύξηση των τιμών και την ανάκαμψη της οικονομίας θα βοηθήσει στην επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.

Ο ΟΟΣΑ συστήνει να χρησιμοποιηθούν τα έκτακτα έσοδα και οι εξοικονομήσεις για την επιστροφή στα δημοσιονομικά πλεονάσματα, ενώ τονίζει ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, αντί να αφορούν γενικές επιδοτήσεις των τιμών.

Η μεγαλύτερη δημοσιονομική βιωσιμότητα, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που έχουν απομείνει θα στηρίξουν την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Πηγή: moneyreview.gr