6 σημάδια που μαρτυρούν πως είσαι θύμα λεκτικής βίας

606

Υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους συναντάμε κατά την διάρκεια της ζωής μας και η συμπεριφορά τους αντίκειται στις αξίες μας, στο ήθος μας, στην ποιότητα των συναισθημάτων μας, στην καλλιέργειά μας.Τους συναντάμε στα πλαίσια της οικογένειας, της δουλειάς ή διάφορων άλλων κοινωνικών συναναστροφών και δεν τους έχουμε «επιλέξει».

Πρέπει να τους συνανατραφούμε μη μπορώντας να κάνουμε αλλιώς, μιας και βρίσκονται στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον, ή στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο της ζωής μας. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που υπάρχουν στην ζωή μας καθαρά από δική μας επιλογή. Είναι οι φίλοι μας και βέβαια, οι ερωτικοί μας σύντροφοί. Αν ούτε κι αυτοί δεν μάς γεννούν θετικά συναισθήματα, τότε μάλλον πρέπει να αλλάξουμε τα κριτήρια επιλογής μας. Ισως να έχετε ξεστομίσει κι εσείς την ατάκα: «Ο έρωτας είναι «τυφλός». Εμείς, σε αυτό το σημείο, θα συμπληρώσουμε ότι ο έρωτας ενίοτε, είναι και «κωφός» και «μουγγός». Μπορεί να σε κάνει να μην βλέπεις, να μην ακούς, να μην μιλάς. Μπορεί να σε κάνει να χάσεις τον εαυτό σου. Από έλλειψη αυτοεκτίμησης, από ανασφάλεια, φόβο. Κι όλα αυτά εύκολα μπορούν να συμβούν όταν η βία χτυπήσει την πόρτα. Και δεν μιλάμε μόνο για την σωματική βία.

Είναι και η λεκτική βία που συνθλίβει με τον ίδιο τρόπο τον συναισθηματικό κόσμο του ατόμου.Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που μαρτυρούν την υπάρξη λεκτικής βίας από τον έναν σύντροφο στον άλλον. Λέξεις που αφήνουν σημάδια στον ψυχισμό και βίαιες συμπεριφορές που θάβονται κάτω από παγωμένα χαμόγελα κι από κρυφά και βουβά κλάματα.Οταν κάποιος σου μιλάει άσχημα, καταπατά την αξιοπρέπειά σου και σε κάνει να χάνεις εσένα… «Να φεύγεις».

Ποια σημάδια δείχνουν την ύπαρξη λεκτικής βίας στη σχέση;

1) Δεν εκφράζεις την ανάγκη σου για επικοινωνία γιατί φοβάσαι ότι θα γίνεις «κουραστική», «φορτική», «εκνευριστική»: Αν δεν νιώθεις άνετα να εκφράσεις τις συναισθηματικές σου ανάγκες, γιατί κάθε φορά ακούς τον σύντροφό σου να σου λέει ότι «τον πρήζεις, τον κουράζεις, τον ζαλίζεις», τότε αυτό αποτελεί ένα σημάδι ότι σου ασκείται βία, λεκτική και ψυχολογική.

2) «Βουβή» τιμωρία: Όταν ο σύντροφός σου δείχνει εκνευρισμένος μαζί σου, αλλά δεν μπορείς να καταλάβεις τι έχει συμβεί γιατί αρνείται να σου μιλήσει γι’αυτό, -διατηρώντας μια παγερή και «θορυβώδη» σιωπή-, τότε, αυτή η συμπεριφορά αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι θέλει «κατευθύνει» τον ψυχισμό σου. Η λεκτική βία δεν εκφράζεται μόνο με λέξεις… αλλά και με την απουσία τους.

3) Ακούς «αστεία» που σε προσβάλλουν: Αν ο σύντροφός σου γελά με πράγματα που σε μειώνουν, σε προσβάλλουν, υποβαθμίζουν την προσωπικότητά σου, τότε είσαι με έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να καταλάβει και να σεβαστεί την προσωπικότητά σου.

4) Σε κριτικάρει ή σε ντροπιάζει μπροστά σε τρίτους -Σε διορθώνει συνεχώς και σε μειώνει: Αν αυτό συμβαίνει όταν βρίσκεστε μπροστά σε τρίτους, φαντάσου τι μπορεί να συμβεί όταν θα βρίσκεστε μόνοι σας.

5) Άγρια ξεσπάσματα: Αν «ξεσπάει» πάνω σου τα νεύρα του, σε κάνει να χάνεις τον εαυτό σου και νιώθεις ότι είσαι μέρος του προβλήματός του, ή μίλησέ του ξεκάθαρα για την ενόχληση που σου δημιουργεί η συμπεριφορά του, ή απομακρύνσου. Δεν είσαι σάκος του μποξ.

6) «Φέρε μου»: Αν ακούς αυστηρές «διαταγές» και το μόνο που κάνεις είναι να τις εκτελείς, χωρίς να εκφράζεις το μέγεθος της (κατα)πίεσης που σου προκαλούν, τότε είσαι απλά θύμα λεκτικής βίας. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει.

Αν ανέχεσαι τις παραπάνω συμπεριφορές, είναι γιατί έχεις μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το ποια είσαι και τι πραγματικά αξίζεις. Κι αυτή, αν το αποφασίσεις, μπορεί εδώ και τώρα να αλλάξει.

 

Πηγή: bovary.gr