Πέθανε ο ένας στους τρεις ανεμβολίαστους ηλικιωμένους που νόσησαν από κορωνοιό στο γηροκομείο της Πάτρας

335

Μέσα σε διάστημα ενός μήνα έφυγαν από τη ζωή δέκα ηλικιωμένοι που είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην Πάτρα. Επτά από τους νοσούντες ήταν ανεμβολίαστοι αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πόσο ευάλωτοι είναι όσοι έχουν προτιμήσει να μην οχυρωθούν απέναντι στον ιό.

Τα πρώτα κρούσματα της λοίμωξης, εντοπίστηκαν στις 17 Νοεμβρίου με αποτέλεσμα στις υγειονομικές αρχές να σημαίνει συναγερμός.

Ειδικά κλιμάκια πραγματοποίησαν τέσσερις ελέγχους, ωστόσο ο ιός εξαπλώθηκε πολύ σύντομα. Συνολικά νόσησαν ή νοσούν ακόμα από τον ιό 51 άτομα, ενώ όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι η συγκεκριμένη δομή φαίνεται να τηρεί όλο τα υγειονομικά πρωτοκολλά. Από τους  παραπάνω ηλικιωμένους που χτυπήθηκαν από τη λοίμωξη  οι 26 ήταν εμβολιασμένοι, ενώ οι 25 ανεμβολιάστοι. Έτσι το 28% των ηλικιωμένων που νόσησαν και είχαν επιλέξει να μην θωρακιστούν με κάποιο ενέσιμο σκεύασμα, έχασαν την μάχη με τον ιό.

Σε αντίθεση μόνο  το 3,84% των εμβολιασμένων που αρρώστησαν άφησαν την τελευταία τους πνοή. Κι αυτό γιατί από τους υπόλοιπους τρεις θανάτους, μόνο ο ένας οφείλεται αποκλειστικά στον κορονοϊό, καθώς οι άλλοι δύο που είχαν αρρωστήσει τελικά εξέπνευσαν από σύνοδα νοσήματα.  «Έχουμε στείλει τουλάχιστον 4 ελέγχους από την στιγμή που ξέσπασε ο κορονοϊός και η επιμόλυνση στο ίδρυμα. Οι εργαζόμενοι είναι όλοι εμβολιασμένοι. Ήταν όμως αρκετοί τρόφιμοι που ήταν ανεμβολίαστοι. Συνολικά από την αρχή της εκδήλωσης της νόσου από τους  51 τρόφιμους που εκδήλωσαν την λοίμωξη, οι 26 ήταν εμβολιασμένοι και οι 25 ανεμβολίαστοι.

Στην αναφορά που έχουμε στα χέρια μας γράφει ξεκάθαρα ότι από τους δέκα θανόντες οι 7 ήταν ανεμβολίαστοι και οι 3 εμβολιασμένοι», λέει στο newsit.gr  o αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος

Ο κύριος Μπονάνος τονίζει μέσω του newsit.gr ότι «έδωσα αμέσως  εντολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας και στην Διεύθυνση Δημόσιας Διαφάνειας που πάνε  στο ίδρυμα για έλεγχο και δεν βρήκαν κάτι μεμπτό στην τήρηση του υγειονομικού πρωτόκολλου. Επειδή πρόκειται για άτομα που έχουν  πεσμένη άμυνα του οργανισμού και οι ηλικίες είναι μεγάλες, υπερήλικες είναι εύκολο κάποιος να μεταδώσει τον ιό από υγειονομικό ατύχημα και ο ένας με τον άλλον να κολλήσει».

Μάλιστα ο  αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας διευκρινίζει: «Δεν ξέρω γιατί ήταν τόσοι πολλοί ανεμβολίαστοι. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αυτό το κόλλημα με το εμβόλιο ή δεν τους αφήνουν οι συγγενείς, όπως συμβαίνει με κάθε ανεμβολίαστο και δη σε τέτοιες ηλικίες».