WP: Η πολεμική ρητορική του Πούτιν διδάσκεται ως μάθημα στα ρωσικά σχολεία – Τι είναι το σύμβολο “Ζ”

563

Σε μια ρωσική τάξη, μαθητές δημοτικού σχολείου παρατάχθηκαν για να σχηματίσουν το σχήμα του γράμματος Z: το σύμβολο που χρησιμοποιείται σε μεγάλο μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ρωσίας στην Ουκρανία και ένα έμβλημα που εμφανίζεται παντού: Από το λεωφορεία, μέχρι τα αυτοκόλλητα αυτοκινήτου στα εταιρικά λογότυπα.

Πλέον έχει γίνει μέρος των μαθημάτων στην τάξη, καθώς το Κρεμλίνο επεκτείνει την αντι-ουκρανική προπαγάνδα του σε μαθητές από το νηπιαγωγείο. Είναι άλλο ένα μέτωπο στις σαρωτικές καταστολές του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την ποινικοποίηση της διαφωνίας και την επιβολή ενός αδιαμφισβήτητου πατριωτισμού, ακόμη και όταν η Ρωσία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, χιλιάδες αναρτήσεις εμφανίστηκαν στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μαθητές – έως και γυμνασίου – να παρακολουθούν ειδικά «πατριωτικά μαθήματα» ή να ποζάρουν για φωτογραφίες σχηματίζοντας τα γράμματα Z και V για τη νίκη.

«Είμαι για τον πρόεδρο. Είμαι για τη Ρωσία!» ένας δάσκαλος αναφωνεί σε ένα κλιπ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο από μια επίσημη σελίδα για την περιοχή Νίζνι Νόβγκοροντ, περίπου 250 μίλια ανατολικά της Μόσχας.

«Είμαστε ενωμένοι και ως εκ τούτου ανίκητοι!» μια χορωδία μικρών παιδιών ουρλιάζει στην κάμερα, κρατώντας μπαλόνια στα λευκά-μπλε-κόκκινα χρώματα της ρωσικής σημαίας.

Μέσα στη “φούσκα” του Πούτιν: Ένας πόλεμος που δεν είναι πόλεμος

Ο υπουργός Παιδείας της Ρωσίας, Σεργκέι Κραβτσόφ, περιέγραψε ανοιχτά τα σχολεία ως κεντρικό στοιχείο στον αγώνα της Μόσχας να «κερδίσει τον πόλεμο πληροφοριών και τον ψυχολογικό πόλεμο» ενάντια στη Δύση. Ταυτόχρονα, η Ρωσία έχει επιβάλει νόμους κατά της διάδοσης «ψευδών» ειδήσεων ή της «απαξίωσης» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων – ωθώντας πολλούς δημοσιογράφους και ακτιβιστές να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Η ρυθμιστική αρχή του Διαδικτύου της χώρας, Roskomnadzor, διέταξε επίσης τα μέσα ενημέρωσης να διαγράψουν αναφορές που χρησιμοποιούν τις λέξεις «εισβολή» ή «πόλεμος» και να βασίζονται μόνο σε επίσημες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες αποκαλούν τον πόλεμο της Ουκρανίας «ειδική επιχείρηση». Η ρωσική κρατική τηλεόραση αφαίρεσε όλες τις ψυχαγωγικές εκπομπές από το πρόγραμμά της, γεμίζοντας τις εκπομπές με τοκ εκπομπές γεμάτες προπαγάνδα και ειδήσεις που ελέγχονται από το κράτος.

Στις 3 Μαρτίου, ο Κραβτσόφ είπε ότι περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά σε όλη τη Ρωσία παρακολούθησαν ένα μάθημα που ονομάζεται «Υπερασπιστές της Ειρήνης». Είναι μέρος μιας κυβερνητικής σειράς που μεταδίδεται διαδικτυακά στα σχολεία ή δίνεται σε δασκάλους με τη μορφή προβολής διαφανειών για υποχρεωτικά μαθήματα. Η σειρά περιλαμβάνει και άλλα επεισόδια, συμπεριλαμβανομένης της «Συνομιλίας για ενήλικες για τον κόσμο», όλα ωθώντας τις ιστορικές ρεβιζιονιστικές ομιλίες του Πούτιν που δικαιολογούν την εισβολή στην Ουκρανία.

Μερικοί Ρώσοι κρυφοκοιτούν μέσα από το ψηφιακό σιδερένιο παραπέτασμα της Ρωσίας

Λέγεται στα παιδιά ότι η Ουκρανία δεν υπήρξε ποτέ αληθινά ως χώρα και κάποτε ήταν απλώς ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης που ονομαζόταν Malorossiya. Ακολουθεί μια παρουσίαση χαρτών, που υποστηρίζει ότι η σύγχρονη Ουκρανία είναι ένα κατασκεύασμα της Σοβιετικής Ένωσης και περιοχές όπως η χερσόνησος της Κριμαίας – την οποία η Ρωσία προσάρτησε βίαια το 2014 – έπεσαν κατά λάθος στα χέρια του Κιέβου μετά τη σοβιετική κατάρρευση το 1991.

Το μάθημα μεταφέρεται στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σημειώνοντας μια ιστορική αλήθεια ότι ορισμένες φατρίες στην Ουκρανία συνεργάστηκαν με τους Ναζί, αν και πολλοί Ουκρανοί πολέμησαν εναντίον του Άξονα. Στη συνέχεια, όμως, το μάθημα συνεχίζει να απηχεί την ταραχή του Πούτιν να χρησιμοποιεί «ναζιστικές» συκοφαντίες κατά της σημερινής κυβέρνησης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, όπως οι ρωσικές επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου ενός μαιευτηρίου στη Μαριούπολη και ενός σχολείου κοντά στη δυτική πόλη Χάρκοβο, παρουσιάζονται ως ψευδείς ειδήσεις. Η αφήγηση των προσπαθειών «που δημιουργήθηκε από την Ουάσινγκτον» να «ξεβρομίσει την Ουκρανία» τονίζεται ιδιαίτερα σε συνεδρίες για μαθητές γυμνασίου και φοιτητές, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να αποφεύγουν την κρατική τηλεόραση και να λαμβάνουν τις περισσότερες πληροφορίες τους στο Διαδίκτυο.

Μεγάλες δυτικές πλατφόρμες όπως το Instagram και το Facebook έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα ή VPN, για να παρακάμψουν τα μπλοκ. Με τη σειρά τους, οι ρωσικές αρχές απέκλεισαν περισσότερες από 20 από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες VPN.

Σε μια σχολική παρουσίαση που ελήφθη από το Dossier Center με έδρα το Λονδίνο, ένα ερευνητικό μέσο που χρηματοδοτείται από τον αυτοεξόριστο Ρώσο ολιγάρχη Mikhail Khodorkovsky, οι Ρώσοι επιχειρούν να μεταθέσουν την ευθύνη για επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο.

Επιπλέον, ως ψευδής είδηση μεταφέρεται ότι ο ρωσικός στρατός επιτίθεται σε κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο. ποια είναι η “αλήθεια” που διδάσκεται; Ότι ρωσικά όπλα υψηλής ακρίβειας χτυπούν μόνο στρατιωτικούς στόχους και δεν χτυπούν πολίτες, κάτι που το Υπουργείο Άμυνας της χώρας έχει επισημάνει πολλές φορές.

Οι δάσκαλοι επίσης προτρέπουν τα παιδιά να εμπιστεύονται μόνο επίσημες πηγές, όπως ιστότοπους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τον Πούτιν και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

*Με πληροφορίες από την Washngton Post