Η αποχή δεν είναι λύση. Η αποχή είναι συνενοχή!

263

Γράφει η Κέλλη Σαούαχ – Μαραγκουδάκη.

Mέσω της εκλογικής διαδικασίας κάθε πολίτης που ζει σε δημοκρατική χώρα εκφράζει τη βούληση του. Το ψηφοδέλτιο εισήχθη για πρώτη φορά το 1834 επί Όθωνα κατά τις δημοτικές εκλογές του νομού Αργολιδοκορινθίας. Ουσιαστικά, ήταν ένα λευκό χαρτί όπου ο ψηφοφόρος σημείωνε χειρόγραφα τον υποψήφιο προτίμησής του. Ο χειρόγραφος τρόπος καταργήθηκε με το Σύνταγμα του 1864 επειδή οι περισσότεροι Έλληνες ήταν αναλφάβητοι, συνεπώς και πιο εύκολα χειραγωγούμενοι από τους κομματάρχες. Ύστερα από μισό αιώνα, τα πράγματα άλλαξαν. Ο αναλφαβητισμός είχε υποχωρήσει στο 50% και έτσι το ψηφοδέλτιο έλαβε έντυπη μορφή. Από το 1914 στις δημοτικές εκλογές και από το 1926 στις βουλευτικές εκλογές μέχρι σήμερα είναι το μέσο ψηφοφορίας μαζί με τον σταυρό προτίμησης. Όταν γίνονταν εκλογές, ο κάθε εκλογέας έπρεπε να ψηφίσει διαφορετικά τιμωρούταν με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης.

Τα τελευταία χρόνια η εκλογική αναμέτρηση έχει γίνει «τρόπος ζωής» για τους Έλληνες πολίτες. Οι εκλογές για κάποιους αποτελούν μια ευκαιρία αλλαγής της πολιτικής σκηνής, της νοοτροπίας, της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης ενώ για κάποιους άλλους είναι απλά μια αγγαρεία που χαλάει την ημέρα της Κυριακής.

Όταν μιλάμε για εκλογές, δεν εννοείται απλώς μια τυπική διαδικασία. Αντιθέτως εννοούνται οι αγώνες που δόθηκαν επί δεκαετίες για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα αυτό σε όσους/όσες σήμερα το θεωρούν δεδομένο. Πρόκειται για τη ζωντανή έκφραση της αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Μέσω της ψήφου νομιμοποιείς όσους θέλεις να εκπροσωπούν τη χώρα σου και να διαχειρίζονται τα προβλήματα της πατρίδας σου. Επίσης, σου δίνεται η δυνατότητα να επιδοκιμάσεις ή να απορρίψεις τη συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας που σε κυβερνούσε και διαχειρίστηκε λανθασμένα πολλά μείζονα θέματα. Εθνικά, οικονομικά, θέματα της υγείας και της εκπαίδευσης. Είναι το μέσο για να στείλεις το μήνυμα εκεί που πρέπει. Είτε μαυρίζοντάς τον, είτε ευχαριστώντας τον καθώς μερικοί από εκείνους ταλάνισαν τον τόπο σου ενώ κάποιοι άλλοι έδειξαν γνήσιο ενδιαφέρον για το καλό αυτού. Το ψηφοδέλτιο μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο για νέους ανθρώπους για να μπουν στον πολιτικό στίβο και να φέρουν φρέσκιες, προοδευτικές ιδέες, δίνοντας τη νέα πνοή στη πολιτική και έμπρακτες λύσεις σε ζητήματα που αφορούν την πατρίδα.

Δεν είναι διόλου απίθανο αν κάποιοι δεν αδιαφορούσαν και εγκατέλειπαν τη λογική της αποχής να μην είχε γνωρίσει τόσες πληγές η χώρα μας. Η ετυμηγορία του λαού είναι πάντοτε ιερή και σεβαστή, όμως αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για τις τραγικές συνέπειες λανθασμένων επιλογών και αποφάσεων.

Η δύναμη της ψήφου είναι τεράστια και ο εκάστοτε πολίτης που δεν της κάνει χρήση αδικεί πρώτα τον εαυτό του και ύστερα τους συμπολίτες του. Η κρισιμότητα της εποχής επιβάλλει επιτακτικά την καθολική άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος του εκλέγειν. Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για την οικονομική και κοινωνική πορεία της Ελλάδα μας. Θα αναδείξουν την πορεία της σταθερής και της ολικής επαναφοράς στην ανάπτυξη, την ασφάλεια και την ευημερία.

Σε πέντε ημέρες έχουμε εκλογές. Αναγνώστες και αναγνώστριες, φίλες και φίλοι. Η αποχή δεν είναι λύση. Η αποχή είναι συνενοχή. Τα προβλήματα είναι πολλά και σίγουρα δε λύνονται με την αδιαφορία. Μπορούν να επιλυθούν εφόσον στηρίξουμε άξια και δραστήρια άτομα για να αναλάβουν τα ινία της χώρας μας. Αισθήματα όπως η οργή, ο θυμός και η απογοήτευση πολλών είναι κατανοητή αλλά η παθητική στάση δε δικαιολογείται. Αφιέρωσε λίγα λεπτά της ημέρας σου πηγαίνοντας να ψηφίσεις με κύριους γνώμονες το αίσθημα της ευθύνης και της λογικής. Στις 7 Ιουλίου βάλε το δικό σου λιθαράκι για την επιστροφή στην κανονικότητα!