Επιστροφή στην κανονικότητα, τα αυτονόητα γίνονται πράξεις

198

Γράφει η Κέλλυ Σαουάχ – Μαραγκουδάκη.

Στις 7 του Ιουλίου ο ελληνικός λαός έδωσε την ισχυρή εντολή της αυτοδυναμίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ηγηθεί της Ελλάδος. Έκτοτε η Ελλάδα γύρισε σελίδα και η Νέα Δημοκρατία έλαβε το 39,7% και 158 βουλευτικές έδρες.

Το εκλογικό αποτέλεσμα διέψευσε όσους είχαν υποτιμήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε όλους όσους τον πιστέψαμε από την αρχή. Κυριολεκτικά από την αρχή, όταν τους τελευταίους μήνες του 2015 αποφάσισε να είναι υποψήφιος πρόεδρος της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης.
Ήδη μέσα σε μία ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε «δουλειά» προχωρώντας σε άμεσες σημαντικές ενέργειες οι οποίες αλλάζουν όσα γνωρίσαμε τα προηγούμενα 4,5 καταστροφικά-ντροπιαστικά χρόνια. Ο νέος πρωθυπουργός αλλά και οι νέοι υπουργοί του ακόμη και πριν την ορκωμοσία τους ανέλαβαν με ζήλο τα νέα τους καθήκοντα. Ο νέος υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης πραγματοποίησε το πρώτο υπουργικό ραντεβού για την επένδυση του Ελληνικού.

Παράλληλα η νέα Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως βάζει στις προτεραιότητες της την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Επίσης η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε ότι δεν θα ιδρυθεί η τέταρτη Νομική σχολή στην Πάτρα που είχε δρομολογήσει ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές γιατί δεν χρειάζονται περισσότεροι άνεργοι δικηγόροι.

Μάλιστα ήδη χθες πραγματοποιήθηκε αστυνομική παρέμβαση -εντός- του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι άνδρες της ελληνικής αστυνομίας έκαναν συνολικά 7 συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών. Παράλληλα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Εξάρχεια εθεάθη άνδρες των ΜΑΤ. Ο νέος πρωθυπουργός έδωσε εντολή να ανοίξει η Ηρώδου Αττικού και να μην ξαναμπλοκαριστεί ο δρόμος από κλούβες των ΜΑΤ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο ενημερώνοντάς του για τα νέα τους καθήκοντα. Μείωσε τις γραμματείες των υπουργείων περίπου κατά 35%. Απαγόρευσε στους υπουργούς-υφυπουργούς την πρόσληψη συγγενών πρώτου και δευτέρου βαθμού στα υπουργικά γραφεία. Απαγόρευσε στους γενικούς γραμματείς και υπουργούς να ποιούν οποιαδήποτε παράλληλη επαγγελματική εργασία ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Υπουργεία και γενικές γραμματείες στελεχώθηκαν με τεχνοκράτες και πρόσωμα με εξειδίκευση στο αντικείμενό τους. Αξίζει να αναφερθεί πως αρνήθηκε να παραλάβει τις δύο πρωθυπουργικές θωρακισμένες ΒΜW. Ναι εκείνες που υποτίθεται είχε πωλήσει ο πρώην πρωθυπουργός για την ενίσχυση των μέσων μεταφορών. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια τεράστια κίνηση συμβολισμού.

Τέλος και ίσως πιο σημαντική ενέργεια της νέας κυβέρνησης είναι το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Μάλιστα ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε πως προτεραιότητά του είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου δίνοντας το δικαίωμα αυτό στους ομογενείς.

Πλέον ο πρωθυπουργός καλείται να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες που καλλιέργησε για επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης, γενίκευση της ευημερίας και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.Η εντολή που πήρε ήταν πολύ ισχυρή. Επομένως, εναπόκειται στον ίδιο και μόνο να τα καταφέρει. Και θα τα καταφέρει!