Ο Τραμπ κόβει το γέλιο της παγκόσμιας τάξης (+video)

303

Του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

Είπε, και τι δεν είπε. Παίνεψε τον εαυτό του, φούσκωσε στοιχεία, παρουσίασε τους δεκαεννέα μήνες της προεδρίας του σαν μια ιστορική αποκάλυψη ανάπτυξης για τις ΗΠΑ, μαστίγωσε στον OPEC, έθαψε το Ιράν και τη Βενεζουέλα, παίνεψε τους Πολωνούς, δεν είπε καν τη λέξη Ρωσία, κατακεραύνωσε τον κομμουνισμό, υπονόμευσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, έστειλε χαιρετίσματα στον Κιμ – αν και  όλα αυτά μοιάζουν βαρελότα μπροστά στις σοβαρές βόμβες που έριξε μέσα στην ολομέλεια του ΟΗΕ.

«Η ομορφιά του πλανήτη είναι τα έθνη, που μοιράζονται μνήμη, παράδοση, αξίες, που κάνουν την κάθε πατρίδα ένα μοναδικό μέρος». Αυτό ήταν το επίκεντρο της ομιλίας του. Το έθνος απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, ρητά και απερίφραστα. Ο πατριωτισμός. Χρησιμοποίησε τη λέξη αμέτρητες φορές. «Υψώνουμε ανάστημα για τις ΗΠΑ, υψώνουμε ανάστημα για όλον τον κόσμο», είπε, και ζήτησε «ανεξαρτησία και συνεργασία πάνω από την παγκόσμια διακυβέρνηση, τον έλεγχο και την επικυριαρχία».

Ο Τραμπ έπιασε το ακροατήριό του σχεδόν στον ύπνο, όταν στην αρχή φάνηκε να μπαίνει στο πνεύμα του performer για να αντιπαρέλθει ένα αυθόρμητο γέλιο στην αίθουσα – είχε μόλις ισχυριστεί ότι έχει ήδη καταφέρει περισσότερα από όσα έχει κάνει οποιαδήποτε διακυβέρνηση στην αμερικανική ιστορία (ναι, το είπε). Μετά όμως το γέλιο κόπηκε. Ο απίθανος αυτός POTUS βύθισε την αίθουσα σε βουβή παγωμάρα αμφισβητώντας με τον πιο ευθύ και ξερό τρόπο την ταυτότητα της μεταψυχροπολεμικής εποχής.

Μπορεί ο Τραμπ να φέρει την αλλαγή που εξαγγέλλει; Άγνωστο το κατά πόσο ο Λευκός Οίκος ελέγχει το κρίσιμο, βαθύ αμερικανικό κράτος, που σχεδιάζει δεκαετίες τώρα τα στρατηγήματά του με όχημα την κοινωνική και οικονομική παγκοσμιοποίηση. Για την ώρα, πάντως, μέσω ενός προέδρου που μοιάζει με καρτούν, οι ΗΠΑ απορρίπτουν εν έτει 2018 το ελεύθερο εμπόριο όπως το γνωρίζουμε, διαρρηγνύουν εταιρικά δεσμά με την ΕΕ και λένε στους απανταχού μετανάστες να γυρίσουν σπίτια τους.

Το βίντεο τη ομιλίας είναι αποκαλυπτικό. Οι αντιπροσωπείες των χωρών στις οποίες ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται εμφανίζονται από τον σκηνοθέτη του ΟΗΕ μία προς μία. Όλοι παρακολουθούν βαρείς και αποσβολωμένοι, σα να περιμένουν κάτι ακόμα πιο κατακλυσμιαίο να βγει από το στόμα του άνδρα με την απερίγραπτη κόμμωση. Τα αμερικανικά media που υποστήριξαν ότι η γενική συνέλευση γέλασε με τον Τραμπ λένε ψέματα. Στην πραγματικότητα, δεν κατάλαβαν τι τους χτύπησε. 

Δείτε ολόκληρη την ομιλία: