Τσακαλώτος: Τρεις ή τέσσερις αξιολογήσεις στην μετα-Μνημονιακή περίοδο

237

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημείωσε ότι η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να δεχτεί τρεις έως τέσσερις αξιολογήσεις ανά έτος στην μετα-Μνημονιακή περίοδο, αντί για δύο που ισχύει σήμερα.

«Πιθανώς θα είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις, αντί για δύο», είπε, σε δήλωσή του στους «Financial Times». 

Η Αθήνα καταρτίζει δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ξαφνιάσει τις αγορές ή τους θεσμούς, είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Η μορφή των μετα-Μνημονιακών αξιολογήσεων παραμένει θολή, με δεδομένο ότι πολλά θα κριθούν από το εάν οι Ευρωπαίοι θα δεχτούν ελάφρυνση του χρέους και πώς θα τη συνδέσουν με περαιτέρω υποχρεώσεις της Αθήνας.

Ωστόσο, ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει αδιευκρίνιστος, με το οποίο είναι υπέρμαχος της ελάφρυνσης του χρέους αλλά ζητά επίσης αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής από την ελληνική πλευρά.

Η επιτήρηση της Ελλάδας μετά το μνημόνιο αναμένεται να διαρκέσει για πολλές δεκαετίες, καθότι οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν πως οποιοδήποτε κράτος-μέλος δεχτεί δανειακή βοήθεια παραμένει σε καθεστώς επίβλεψης έως ότου αποπληρώσει το 75% του χρέους του.