Handelsblatt: Ο Τσακαλώτος στραγγάλισε την οικονομία

203

Μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2013, η Κύπρος επανεντάσσεται στις κεφαλαιαγορές, με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της από τον οίκο αξιολόγησης S&P σε ΒΒΒ-. Τα κυπριακά κρατικά ομόλογα θεωρούνται πάλι «κατά μέσον όρο καλή επένδυση. Σήμερα, η Κύπρος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης διάσωσης.

Αντίθετα με τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι πολιτικοί της Λευκωσίας ‘οικειοποιήθηκαν’ το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η προθυμία πολιτικής συναίνεσης στην Κύπρο ήταν μεγαλύτερη από την Ελλάδα και σε συνδυασμό με το διαχειρίσιμο μέγεθος της κυπριακής οικονομίας κατέστη ευκολότερο για τον συντηρητικό πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ευτυχής συγκυρία αποδείχθηκε και ο διορισμός του οικονομολόγου Χ. Γεωργιάδη στη θέση του Υπ. Οικονομικών, ο οποίος εστίασε στις περικοπές δαπανών για τη δημοσιονομική εξυγίανση, σε αντίθεση με τον έλληνα ομόλογό του Ευ. Τσακαλώτο, που ‘στραγγάλισε’ την ταλανιζόμενη από την ύφεση οικονομία που βρισκόταν με όλο και μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων, όπως αναφέρεται.

Πηγή: Handelsblatt