Βενιζέλος: Αναρμόδια η κυβέρνηση να διορίσει νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο

193

Μιλώντας στον Ρ/Σ ΣΚΑΙ, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι η σύνδεση της εκλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης με την κυβέρνηση γίνεται στις Δημοκρατίες: "Στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης η αρμοδιότητα ανατίθεται στο υπουργικό συμβούλιο, για να υπάρχει σύνδεση της λαϊκής κυριαρχίας με την Δικαιοσύνη, στο όνομα της Δημοκρατίας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγο, η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει παραδεχθεί ότι δεν έχει την λαϊκή υποστήριξη και για το λόγο αυτό προσφεύγει σε εκλογές: "Όταν έχουμε μια κυβέρνηση που έχει πει δεν εκπροσωπώ την λαϊκή κυριαρχία και πάμε σε εκλογές πώς θα εκλέξει μετά δικαστές".

Τόνισε δε, πως τυπικά το υπουργικό συμβούλιο, όταν φυσικά δεν τίθεται θέμα εκλογών, αποκτά την αρμοδιότητα την 1η Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της λήξης της θητείας των δικαστών που κατέχουν τα ανώτατα αξιώματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την ως άνω ημερομηνία η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, η Βουλή θα είναι κλειστή και το υπουργικό συμβούλιο ακόμη και αν δεν προκύπτει από υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα μόνο της διαχείρισης θεμάτων και δεν δύναται να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις.

Πρόσθεσε ότι "μέχρι την τελευταία στιγμή επιδιώκουν ασφυκτικό έλεγχο της Δικαιοσύνης, που χειραγωγούν γιατί αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ".