Όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποθέωνε την Παπαστράτος για τις εργασιακές σχέσεις

225

Παράλληλα όμως δεν είχε παραλείψει να «αποθεώσει» την εταιρεία για τις σχέσεις της με τους εργαζόμενους, για τις συνθήκες εργασίας που διαμορφώνει αλλά και για την δημιουργία 4000 νέων θέσεων εργασίας. Πρόκειται ακριβώς για την ρύθμιση των σχέσεων εταιρείας- εργαζομένων που τώρα  δήθεν απορρίπτει και επιχειρεί να τη στρέψει προεκλογικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκαλώντας πολιτική σύγχυση. 

Οι δυο τοποθετήσεις του πρωθυπουργού είναι βεβαίως εντελώς αντιφατικές εμταξύ τους. Άλλα υποστήριζε τότε και άλλα λέει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου για την επταήμερη εργασία, όπου  χαρακτηριστικά γίνεται λόγος για επιστροφή των εργαζομένων στον 18ο αιώνα!

Υπενθυμίζεται πως μετά το σάλο που προκάλεσε η ανακοίνωση του Μαξίμου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως επιθυμεί να εισάγει την επταήμερη εργηασία, δειυκρινίστηκε ότι η «Παπαστράτος», μια εταιρία – πρότυπο, όπως είχε παραδεχθεί και ο πρωθυπουργός, λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα. 

Βασίζεται συγκεκριμένα σε ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες άδειας το χρόνο και φυσικά εφαρμόστηκε με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, που όπως εξάλλου είδαμε χαρακτηρίζουν τις συνθήκες εργασίας τους «εξαιρετικές». Μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. 


Κύκλοι της Πειραιώς επισημαίνουν, ως εκ τούτου, ότι το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη που επαίνεσε μια επιχείρηση και τους εργαζομένους της που συμφώνησαν τη μείωση του χρόνου εργασίας στο 37ωρο αντί 40ώρου, δηλαδή τη συνολική μείωση του χρόνου εργασίας των κατά περίπου 7%.

Πηγή protothema.gr