Ντ. Μπακογιάννη: Αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας κρατάει ζωντανό το Ίλιντεν

189

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών ΄χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «εθνικά επιζήμια πρόταση» κι εξήγησε ότι «με βάση τους συσχετισμούς και τη χρονική συγκυρία θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει μια εθνικά συμφέρουσα οριστική λύση του προβλήματος».

Η κα Μπακογιάννη, παραχωρώντας συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», είπε αναφορικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος«απεδείχθη ότι μεγάλο κομμάτι των Σκοπιανών πιστεύει στο ιδεολόγημα του “μακεδονικού εθνικισμού” και γι’ αυτό απέρριψε τη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό όφειλαν να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι πολιτικές ηγεσίες εγκαίρως».

Χαρακτήρισε «ουσιαστικό πρόβλημα» την «αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας» καθώς εκτιμά ότι «μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει αντιδράσεις στο αλβανικό στοιχείο», αλλά κυρίως διότι «κρατάει ζωντανή τη λογική του Ίλιντεν», δηλαδή «τη λογική της Μεγάλης Μακεδονίας».

Διέψευσε ότι το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά υπήρξε θέμα αναθεώρησης της εθνικής γραμμής της σύνθετης ονομασίας erga omnes που διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή και διευκρίνησε ότι η διαπραγματευτική προσέγγιση το 2008 ήταν «η εθνότητα θα έπρεπε να μείνει καθαρά σε νομικό επίπεδο υπηκοότητας και η γλώσσα δεν θα έπρεπε να είναι μακεδονική, αλλά να χαρακτηρίζεται με τρόπο που να γίνεται σαφές ότι πρόκειται για σλαβική».

Τέλος, για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η βουλευτής της ΝΔ δήλωσε «η πραγματικότητα είναι ότι μετά το τριετές πισωγύρισμα η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν την άνοιξη του 2014. Άρα χάσαμε 3,5 χρόνια και φορτωθήκαμε 100 δισ. ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ