New York Times: «Μυστικοί κομάντος του Ισραήλ είχαν διεισδύσει στη Χεζμπολάχ από το 2006»

53

H δολοφονία του Χασάν Νασράλα και η εξουδετέρωση υψηλόβαθμων στελεχών της Χεζμπολάχ τις τελευταίες εβδομάδες από τους Ισραηλινούς αποδίδεται στον τρομερό μηχανισμό πληροφοριών που έχει αναπτύξει το Ισραήλ και έχει διεισδύσει βαθιά στους κόλπους της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης από το 2006, μετά το τέλος του δεύτερου πολέμου του Λιβάνου το 2006», σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times».

Όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα, το Ισραήλ έχει στείλει «μυστικούς κομάντος» βαθιά μέσα στον Λίβανο για να εκτελέσουν «ευαίσθητες αποστολές πληροφοριών». Αξιωματούχοι λένε ότι η προθυμία του Ισραήλ να εκτελεί τολμηρές αποστολές το διαφοροποιεί από τις υπηρεσίες και τις μονάδες πληροφοριών άλλων χωρών.

Οι πληροφορίες αυτές οδήγησαν στα απανωτά χτυπήματα κατά της Χεζμπολάχ τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα τον βομβαρδισμό του αρχηγείου της στη νότια Βηρυτό την Παρασκευή (27.9.24) με βόμβες 900 κιλών, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.

Το δημοσίευμα των «New York Times» αναφέρει επιπλέον ότι η διείσδυση της Μονάδας 8200 της υπηρεσίας πληροφοριών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στη Χεζμπολάχ σήμαινε ότι ο στρατός μπορούσε να μεταβιβάσει πληροφορίες στις ΗΠΑ που είχαν ως αποτέλεσμα την αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020.

Πηγή: OnAlert.GR