Διάγγελμα Τσίπρα: Μεγάλη διπλωματική νίκη η συμφωνία

194

Kαταλήξαμε σε συμφωνία με τον κ. Ζάεφ, μετά από πολλές και επίπονες διαπραγματεύσεις.

Εδώ και πάνω από 70 χρόνια, η γειτονική χώρα έφεραε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Προκειμένου να αποκατασταθούν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και προκειμένου η Ελλάδα να πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας, οι τελευταίοι συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, έναντι όλων, είπε ο κ. Τσίπρας.

Οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους. Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονές μας ως «Μακεδονία», θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Στη συμφωνία προβλέπεται για πρώτη φορά ότι οι βόρειοι γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν καμία σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό της Μακεδονίας και η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα έγγραφα των γειτόνων μας θα είναι «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».

Η γλώσσα διαχωρίζεται απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά.

Αφαιρούνται οποιεσδήποτε αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμά τους.

«Σήμερα μπορούμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είμαστε περήφανοι. Όχι μόνο για το ιστορικό μας παρελθόν αλλά και για το μέλλον» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι οραματίζεται μια Ελλάδα διαφορετική. 

Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια ιστορική ευκαιρία. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και για τους λαούς μας. Ανοίγει παράθυρο συνεργασίας.