Σύνοδος Ε.Ε.: Χωρίς συμφωνία για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα

219

Χωρίς συμφωνία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στα ευρωπαϊκά όργανα ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι λεπτές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας αποδεκτής – από την πλειοψηφία των ηγετών – προσωπικότητας που θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέτυχαν την Πέμπτη και συγκλήθηκε νέα Σύνοδος για τη διαχείριση της κρίσης την 30ή Ιουνίου.

«Δεν υπήρξε πλειοψηφία για κανέναν υποψήφιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι συγκαλεί νέα Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Κυριακή, 30 Ιουνίου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαριτολογώντας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αποδεικνύεται δύσκολο το εγχείρημα της αντικατάστασής του, ενώ ερωτηθείς εάν θα έχει αλλάξει κάτι την ερχόμενη βδομάδα απάντησε πως «όχι, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει».

Τις ισχνές ελπίδες εξεύρεσης λύσης είχε αποτυπώσει ο Τουσκ και στις δηλώσεις του έπειτα από την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.