Από την Ιρλανδία εστάλησαν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο Λονδίνο

198

Από την Ιρλανδία ταχυδρομήθηκαν τα τρία πακέτα που περιείχαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και βρέθηκαν χθες στο Λονδίνο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.

Η ιρλανδική Αστυνομία ανέφερε πως συνεργάζεται με την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο.

Μία βόμβα έφτασε έως το ταχυδρομείο του κομβικού σιδηροδρομικού σταθμού στο Γουότερλου, μία άλλη στάλθηκε σε κτήριο στην περίμετρο του μεγάλου αεροδρομίου Χίθροου και η τρίτη παρελήφθη κοντά στον αερολιμένα Σίτι.

Η βρετανική Αστυνομία ανακοίνωσε χθες το βράδυ πως αντιμετωπίζει τα τρία περιστατικά ως συνδεδεμένα. Την έρευνα έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία όμως οι Αρχές διευκρίνισαν πως έχουν «ανοιχτό μυαλό» όσον αφορά τα κίνητρα.

Οι βόμβες μπορούσαν να προκαλέσουν μικρή φωτιά, σύμφωνα με τα όσα έχει κάνει γνωστά η Αστυνομία. Ένας από τους μηχανισμούς προκάλεσε μικρής έκτασης πυρκαγιά όταν ανυποψίαστοι υπάλληλοι άνοιξαν τον φάκελο, όμως ευτυχώς δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.

Στο παρελθόν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων από ιρλανδικές οργανώσεις που επιδίωκαν την ένωση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με την Βόρεια Ιρλανδία. Ωστόσο η βία έληξε εν πολλοίς μετά την ιστορική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν επαναφέρει την Ιρλανδία στο προσκήνιο. 

Κύριο «αγκάθι» που εμποδίζει την κύρωση της συμφωνίας εξόδου στην βρετανική Βουλή είναι η συμφωνία πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει σε τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου να συμφωνηθεί η μελλοντική εμπορική σχέση που θα διασφαλίζει ότι δεν θα επανέλθει «σκληρό» σύνορο στο νησί.