Τουρκία: Ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων

236

Έκλεισαν στις 17:00 όλα τα εκλογικά κέντρα στην Τουρκία, όπου εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν για τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

H καταμέτρηση έχει ήδη αρχίσει και θα δοθεί προτεραιότητα στα ψηφοδέλτια για την προεδρία.

Η πρώτη εκτίμηση αναμένεται να υπάρχει γύρω στις 18:00 το απόγευμα, ενώ λίγο πριν τις 19:00 εκτιμάται πως θα υπάρχουν τα πρώτα αξιόπιστα ποσοστά.

Ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να κερδίσει την προεδρία από τον πρώτο γύρο, αποσπώντας τουλάχιστον το 50% της λαϊκής ψήφου. Οι δημοσκοπήσεις όμως καταδεικνύουν πως δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο, στις 8 Ιουνίου, όπου η αντιπολίτευση θα μπορούσε να συσπειρωθεί εναντίον του μοναδικού αντιπάλου του.

Ακόμα όμως κι αν ο κ. Ερντογάν κερδίσει την προεδρία, οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν ότι η συμμαχία του ισλαμισυντηρητικού κόμματός του (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί μπορεί να μην κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Βουλή.

Οι εκλογές σηματοδοτούν επίσης την αλλαγή πολιτεύματος στην Τουρκία, καθώς η προεδρία θα αποκτήσει διευρυμένες αρμοδιότητες και θα απορροφήσει τις εκτελεστικές εξουσίες της πρωθυπουργίας, η οποία θα καταργηθεί.

Πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει πως η συνταγματική αναμόρφωση είναι βλαβερή για την χώρα και έχουν προαναγγείλει πως εάν επικρατήσουν θα την ακυρώσουν.