Άντεξε η Ζάκυνθος τα 6,4 Ρίχτερ – Βίντεο από τη στιγμή του μεγάλου σεισμού

217

Σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 01:54 τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/10/2018) στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ζακύνθου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη νότια Ιταλία, τη Μάλτα και την Αλβανία. Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση, έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 βαθμών.

Ζημιές προκληθήκαν στο Λαγανά και στον Άγιο Σώστη που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο, ενώ σημειωθήκαν και κατολισθήσεις. Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε καθίζηση στον τραπεζοειδή. Ωστόσο, η καθίζηση δεν επηρεάζει την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Κυλλήνη.

«Το φαινόμενο εξελίσσεται τελείως ομαλά» ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης. Σύμφωνα με το όσα ανέφερε έχουν καταγραφεί στην περιοχή πάνω από 30 μετασεισμοί, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις επόμενες ημέρες θα χτυπήσει ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξης του 6 Ρίχτερ.

«Θα περιμένουμε σίγουρα έναν και πιο μεγάλο μετασεισμό, της τάξης του 6 Ρίχτερ. Πρέπει να γίνει αυτός. Αν δεν γίνει δεν θα ησυχάσουμε»ανέφερε ο σεισμολόγος. Ωστόσο, διευκρίνισε πως ένας τέτοιος σεισμός δεν θα δημιουργήσει προβλήματα.

Παράλληλα, προειδοποίησε τους κατοίκους πως τις επόμενες ημέρες θα νιώθουν πολλές ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις.

Βίντεο που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου από ένα περίπτερο και από ένα σούπερ μάρκετ. Πόρτες ψυγείων ανοίγουν και πέφτουν τα πράγματα, ράφια αδειάζουν. Την ίδια ώρα ένας υπάλληλος τρέχει να… σωθεί.