Θεοδωρικάκος: Αναβαθμίζεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

139

Tο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα στελεχωθεί και θα αναβαθμιστεί, με μόνιμο προσωπικό, που θα προσληφθεί με διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ,ανακοίνωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, για τη συνέχιση του προγράμματος έχουν εξασφαλισθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 62,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, δήλωσε ότι μέχρι τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και την πρόσληψη των περίπου 3.000 εργαζομένων, που θα στελεχώνουν το πρόγραμμα, οι σημερινοί εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Για τους υπάρχοντες εργαζομένους θα προβλέπεται μοριοδότηση, «αλλά δεν θα είναι ο μόνος τρόπος τα μόρια της εμπειρίας, διότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα θέλουν να μπουν στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την αναβάθμιση και επέκταση του προγράμματος, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία με τους 270 δήμους που συμμετέχουν σε αυτό.

Τι είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας καθώς και ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα (ΑμεΑ), η υποβοήθηση της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των επωφελούμενων και η προώθηση στην απασχόληση ικανού και εξειδικευμένου προσωπικού.

Το πρόγραμμα παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά.

Η ομαλή λειτουργία του προγράμματος εξασφαλίζεται από μια εξειδικευμένη και καλά οργανωμένη ομάδα δράσης σε κάθε δομή και αποτελείται από κοινωνική λειτουργό, νοσηλεύτρια και οικογενειακή βοηθό.