Δένδιας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την λανθασμένη αντίληψη πως η θάλασσα δεν αστυνομεύεται

169

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον Real FM, άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όσον αφορά το μεταναστευτικό.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια αντίληψη, η θάλασσα δεν αστυνομεύεται. Είναι λάθος αυτή η αντίληψη. Κατ΄ αρχήν δεν μιλάμε για τη θάλασσα, μιλάμε για τα παράλια της Μικράς Ασίας απέναντι από τις ελληνικές ακτές, γιατί εκεί γίνονται οι συγκεντρώσεις. Εκεί οι «λαθρέμποροι ανθρώπων» οδηγούν τους παράτυπους μετανάστες ώστε να επιχειρήσουν να τους περάσουν στην απέναντι ακτή» είπε ο υπουργός των Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα λοιπόν, όπως έχει και στον Έβρο τη δυνατότητα, γι’ αυτό στον Έβρο δεν έχουμε εισροές, έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τα παράλια απέναντι. Αυτό όμως πρέπει να γίνει επί τη βάσει μιας συνδεσμολογίας των καμερών και των εργαλείων που έχουμε, να μην επεκταθώ για λόγους προφανείς, γιατί άπτονται και της ασφάλειάς μας σε άλλο επίπεδο, ώστε να μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να ξέρουμε τι γίνεται απέναντι και να μην μας αποβιβάζονται στη Μυτιλήνη μέρα μεσημέρι 500, 600, 700 άτομα. Το λέω ως ένα απλό παράδειγμα βελτίωσης. Επίσης παραγγέλνονται καινούργια ταχύπλοα σκάφη. Έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υπάρξει η σχετική αγορά και έχουν βρεθεί και οι πόροι και έχω την εντύπωση ότι οι πόροι αυτοί είναι μάλιστα και εκτός Δημοσίου».

«Επί της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρχε παραίτηση και η παραίτηση, λυπάμαι να πω, δεν αφορούσε μόνο τις εισροές, αφορούσε και τη διαχείριση της ζωής των ανθρώπων αυτών εντός της επικράτειας. Δεν μου αρέσει να λέω πολλά γιατί βλάπτω τη χώρα μου, αλλά σε συγκεκριμένα σημεία, στη Μόρια για παράδειγμα, εκθέτει τη χώρα η κατάσταση αυτή η οποία παρελήφθη από εμάς και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών σχολίασε «ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα» και συνέχισε «εάν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη συμφωνία, ή έστω να αλλάξω συνολικά αυτά τα δυο άρθρα, (σσ. εννοεί τα άρθρα που προβλέπουν «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα) δεν θα σας πω την αλήθεια, αυτό αφ’ ης υπεγράφη και κυρώθηκε, δεν είναι δυνατόν» .

«Επιζήμια ναι, προδοτική…» ήταν η απάντηση του Νίκου Δένδια στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ανατρέπει το deal με τα Σκόπια, μια συμφωνία που χαρακτήρισαν προδοτική. «Δεν πρόκειται να αποδώσω τον τίτλο του προδότη στη χώρα εγώ σε κανέναν. Με εξαιρέσεις, για να είμαστε και ειλικρινείς. Αλλά εν πάση περιπτώσει σε αυτή τη συγκυρία το να μιλάμε για προδοσία, δεν νομίζω ότι είναι σωστό. Έχουμε ακούσει εμείς από το ΣΥΡΙΖΑ τέτοια, θυμάστε, την εποχή των μνημονίων. «Προδότες», «δοσίλογους» μας λέγανε, «γερμανοτσολιάδες». Αυτά γίνονται στο πλαίσιο ενός πολιτικού λόγου οξύτατου. Κατά την άποψή μου όχι παραδεκτού, αλλά δεν χρειάζεται κανείς ούτε να τα υιοθετεί ούτε να τα διατηρεί ως πολιτική παρακαταθήκη» τόνισε ο υπουργός των Εξωτερικών.

Εξηγώντας πού διαφωνεί με τη Συμφωνία που συνομολόγησαν οι Σκοπιανοί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι θα άλλαζε τα δύο σημεία της Συμφωνίας που επιτρέπουν στους Σκοπιανούς να επικαλούνται «μακεδονική» γλώσσα και εθνικότητα. «Θα σας προσέθετα ακόμη και την δυνατότητα νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου να χρησιμοποιεί τον τίτλο «μακεδονικός» χωρίς να μπορώ εγώ να το σταματήσω. Αυτά τα τρία πράγματα θα ήθελα να μπορούσα να τα είχα αλλάξει. Όμως είναι εκεί τώρα. Τι μπορώ να κάνω;» παραδέχτηκε ο υπουργός των Εξωτερικών.

Κατά την άποψη του υπουργού των Εξωτερικών «αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν χώρα είναι μέσα από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, να πείσουμε την άλλη πλευρά ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο και μόνο με αυτόν. Παράδειγμα, να γίνει απολύτως αποδεκτή από την άλλη πλευρά, ότι ο τίτλος του πολίτη της κάθε χώρας είναι πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό όμως είναι μια διαδικασία υλοποίησης η οποία περνάει μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.  Θα το επιχειρήσουμε, αλλά εάν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη συμφωνία, ή έστω να αλλάξω συνολικά αυτά τα δυο άρθρα, δεν θα σας πω την αλήθεια, αυτό αφ’ ης υπεγράφη και κυρώθηκε, δεν είναι δυνατόν».