Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Γέρνει η πλάστιγγα στον Λουκά Παπαδήμο

279

Του Χρήστου Μυτιλινιού.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος φαίνεται να είναι το φαβορί για τον Προεδρικό θώκο.

Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει τουλάχιστον, να έχει ήδη επιλέξει το πρόσωπο.

Έχει κρατήσει ωστόσο τα χαρτιά του κλειστά και τα σενάρια έχουν φουντώσει για κάθε πιθανό όνομα που ακούστηκε, αλλά και «κάηκε».

Ας ξεκινήσουμε από την επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή του Προκόπη Παυλόπουλου. Δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο στο τραπέζι πλέον. Υπήρχε, πιθανόν και ως λύση ανάγκης. Αλλά δεν θα γίνει πράξη. Η «πολιτική ενηλικίωση» του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν του επιτρέπει να ενεργεί σύμφωνα με τα θέλω των αντιπάλων του.

Παρά ταύτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει ένα πρόσωπο που ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να αιτιολογήσει την άρνησή του.

Η περίπτωση του Βαγγέλη Βενιζέλου είναι αποδεκτή σίγουρα από την κα Γεννηματά, όμως φέρνει ηχηρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως από την καραμανλική πτέρυγα. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να θεωρηθεί αστείο να μπούμε καν σε ανάλυση στο αν θα ψήφιζε τον κο Βενιζέλο ή όχι.

Τα γυναικεία ονόματα που ακούστηκαν περισσότερο, της κας Δαμανάκη και της κας Διαμαντοπούλου, είναι ονόματα που επίσης δεν χαίρουν της πλήρους αποδοχής που επιδιώκει ο Πρωθυπουργός. Η κα Δαμανάκη, μετά τον «αγώνα» της στην αριστερά, αυτομόλησε στον Καπιταλισμό και αποτελεί πλέον κόκκινο πανί για τους αριστερούς (που επίσης έχουν αυτομολήσει στον Καπιταλισμό απλά το κρατάνε κρυφό πιστεύουν) και η κα Διαμαντοπούλου είναι η εμπνευστής του Σχεδίου Αθηνά για τα Πανεπιστήμια, ενός τολμηρού και ορθού σχεδίου, που όμως στην εφαρμογή του δεν είχε και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Και τώρα «στο ψητό».

Η περίπτωση του Λουκά Παπαδήμου.

Ο Λουκάς Παπαδήμος, πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, πρωήν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Τραπεζίτης διεθνούς κύρους, φαίνεται να χαίρει της αποδοχής του Πρωθυπουργού αλλά και όλων των πτερύγων της ΝΔ. Μετριοπαθής, άνθρωπος με προσβάσεις σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και το πολιτικό ανάστημα να υπερασπιστεί τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να θωρακίσει τις ελληνικές θέσεις.

Προερχόμενος από την κεντροαριστερά, χαίρει της πλήρους αποδοχής και της κας Γεννηματά.

Επίσης, το 2017 ο Λουκάς Παπαδήμος έπεσε θύμα τρομοκρατικής ενέργειας εναντίον του στο αυτοκίνητό του. Τότε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση στον πρώην Πρωθυπουργό. 

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν λοιπόν. Η μη ψήφιση του Λουκά Παπαδήμου από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα τον παγίδευε εκ νέου στα φιλομπαχαλίστικα αισθήματά του. 

Και τα βασικά σημερινά του στελέχη όπως ο κος Ραγκούσης πχ, θα έπρεπε να αιτιολογήσουν ακόμα περισσότερο την άρνησή τους.

Όλα δείχνουν πως η πλάστιγγα γέρνει στον Λουκά Παπαδήμο. Το όνομα όπως όλα δείχνουν, θα το μάθουμε στις 23 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

Μέχρι τότε, θα ακούσουμε κι άλλα πολλά…