Άχρηστα τα Bayraktar στην Ουκρανία – Χρήσιμα συμπεράσματα για την ελληνικά αεράμυνα

266

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Η εποχή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB-2 Bayraktar στην Ουκρανία τελειώνει, εάν γίνουν πιστευτές οι αναφορές από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τα σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον ιδρυτή της τουρκικής εταιρείας.

Η Baykar φέρεται να έχει μεταφέρει στην ουκρανική κυβέρνηση την αδυναμία της να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο σε συνεργασία με μια ουκρανική κρατική αμυντική εταιρεία.

Δύο βασικοί λόγοι πιστεύεται ότι κρύβονται πίσω από την κίνηση.

Το ένα, η φθίνουσα χρησιμότητα και η αυξανόμενη ευπάθεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την ρωσική αεράμυνα και τον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Δεύτερον, μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να γίνει η Τουρκία «κόμβος φυσικού αερίου», βοηθώντας τον τελευταίο να πραγματοποιήσει τα όνειρά του για μια περιφερειακή δύναμη, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μείωση της ενεργού τουρκικής υποστήριξης.

Το Bayraktar άρχισαν να πέφτουν

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η Ουκρανία είχε χάσει πολλά Bayraktar όπως φαίνεται από τις δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν από φιλορωσικούς και ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη άρχισαν να πέφτουν από τα προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και EW.

Ακόμη και αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ εξέφρασαν απροθυμία να στείλουν τα ακριβά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1C Grey Eagle στην Ουκρανία. Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας Pantsir θα μπορούσαν να είναι ο λόγος, καθώς πιστεύεται ότι κατέρριψαν με επιτυχία πολλά από τα τζετ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Baykar, Haluk Bayraktar, στο Κίεβο. Εκτός από την απονομή του Τάγματος της Αξίας στον Μπαϊρακτάρ, η δήλωση από το γραφείο του Ζελένσκι ανέφερε ότι οι δυο τους συζήτησαν την κατασκευή εργοστασίου Baykar στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας ουκρανικά εξαρτήματα.

Θα ήταν σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Διευθυντής Τεχνολογίας του Bayraktar, Selcuk Bayraktar, είναι επίσης γαμπρός του Ερντογάν.

Αυτό το εργοστάσιο αναμενόταν να χρησιμοποιεί τις τεχνικές και υλικοτεχνικές εγκαταστάσεις της Motor Sich Joint Stock Company (JSC), του κρατικού κατασκευαστή κινητήρων αεροσκαφών της Ουκρανίας – που προφανώς βρίσκεται στη Zaporizhzhia.

Εκτός από την έδρα του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia (ZNPP), τον οποίο η Ρωσία ισχυρίζεται ότι βομβαρδίζει η Ουκρανία, ήταν επίσης μία από τις τέσσερις περιοχές μαζί με το Kherson, το Donetsk και το Lugansk που ψήφισαν σε δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στις 13 Οκτωβρίου, ο Πούτιν και ο Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο συνόδου κορυφής στην Αστάνα στο Καζακστάν. Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TurkStream κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι ο «κόμβος φυσικού αερίου» θα βοηθούσε «να καθοριστεί η τιμή του φυσικού αερίου (ανεξάρτητα από) πολιτικές προεκτάσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε αργότερα σε δημόσιες αλληλεπιδράσεις ότι και οι δύο ενεργειακές αρχές εκτελούσαν τεχνικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του έργου. Είπε επίσης ενώπιον του κοινοβουλίου της Τουρκίας και μιας συνεδρίασης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι είχε συμφωνήσει με την πρόταση του Πούτιν, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές στις 19 Οκτωβρίου.

Την ίδια μέρα, οι Ρώσοι φαρσέρ του κυβερνοχώρου Vovan και Lexus πόζαραν ως Αμερικανοί αξιωματούχοι και κατέγραψαν τον ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο Serhiy Pashinsky να επικρίνει το TB-2 σε μια διαδικτυακή συνέντευξη.

Ο Πασίνσκι είναι ο βουλευτής του λαού της Ουκρανίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας του Συμβουλίου της Ουκρανίας.

Ο Πασίνσκι νόμιζε ότι μιλούσε με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία, Μάικλ ΜακΦόλ. Είπε, «υπάρχει περισσότερο PR και διαφθορά στο Bayraktar παρά μαχητική χρήση».

Ο πολιτικός, ο οποίος ηγείται της Ένωσης Αμυντικών Επιχειρήσεων της Ουκρανίας, συνέχισε λέγοντας ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία δυτικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης χαιρέτησαν ως αλλαγή παιχνιδιού στο πεδίο της μάχης στη συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι τα «πρώτα και κυρίως ένα έργο δημοσίων σχέσεων».

«Προσωπικά ήμουν αντίθετος γιατί είναι εξαιρετικά ευάλωτα στα συστήματα αεράμυνας. Καταρρίφθηκαν όλοι μέσα σε μια εβδομάδα. (Το drone) δεν είναι ένα αυτάρκης όπλο» (δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του καθώς) «καταρρίπτεται από τα συστήματα αεράμυνας αστραπιαία και δεν έχει καθόλου μαχητική αποτελεσματικότητα», είπε. Αυτή η ρωσική μετάφραση της συνέντευξης του Pashinsky κυκλοφορούσε στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιδιωτικές ομάδες.

Ο ίδιος ο Baykar είχε πει θυμωμένος tweet στις 18 Οκτωβρίου, φαινομενικά ως απάντηση στο κλιπ του Pashinsky που είχε γίνει viral. «Το μόνο που μπορώ να προσφέρω στον κ. Πασίνσκι είναι μια απάντηση, «Πήγαινε να πολεμήσεις μόνος σου τότε».

Πηγή: directus.gr