Άδωνις Γεωργιάδης σε Ζαχαριάδη για ΔΕΗ: Αυτά που λέτε είναι παράνομα

Παραθέτοντας τους διεθνείς κανόνες της αγοράς ενέργειας, κατέρριψε τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση δεν ασκεί κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μάλιστα υπογράμμισε ότι όσα ισχυρίζονται οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός από ψέματα είναι και παράνομα.

Η αναφορά του Κώστας Ζαχαριάδη ότι επί ΣΥΡΙΖΑ «η ΔΕΗ είχε καταστραφεί οικονομικά», αλλά η τότε κυβέρνηση «έκανε κοινωνική πολιτική» ήταν η αφορμή ώστε ο κ. Γεωργιάδης να εξηγήσει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους κανόνες της παγκόσμιας αγοράς.

«Η ΔΕΗ είναι μία εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, η οποία δουλεύει απολύτως με τους κανόνες της ιδιωτικής αγοράς. Έχει το δημόσιο ως μεγάλο μέτοχο – αλλά και πολλούς ιδιώτες μετόχους – και εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως όλες οι άλλες εταιρείες που δρουν στην ελεύθερη οικονομία», εξήγησε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση «και να θέλει, ούτε δύναται, ούτε πρέπει να ασκεί κοινωνική πολιτική από τα τιμολόγια της ΔΕΗ».

«Θα ήταν παράνομη κρατική ενίσχυση έναντι των άλλων εταιρειών που πουλάνε ρεύμα στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Το κράτος απαγορεύεται να ‘χρησιμοποιήσει’ το γεγονός πως η ΔΕΗ είναι του δημοσίου, κατά ένα μεγάλο μέρος, προκειμένου να επηρεάζει την τιμή που πουλάει ρεύμα. Αν το κάνει αυτό, επηρεάζει την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα και τότε θα επιβληθεί και στη χώρα και στη ΔΕΗ μεγάλο πρόστιμο».

Απευθυνόμενος μάλιστα προσωπικά στον κ. Ζαχαριάδη, σημείωσε:

«Το τι είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, τι είναι εσωτερική αγορά, τι είναι Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν το έχετε καταλάβει καθόλου. Αυτό που είπατε, ότι πρέπει να κάνει το κράτος δια της ΔΕΗ, απαγορεύεται να το κάνει, από τις ευρωπαϊκές αρχές και τους ευρωπαϊκούς νόμους».

«Αν το πάρει χαμπάρι κανείς στις Βρυξέλλες αυτό που λέτε, θα μας βάλει πρόστιμο. Αν εσείς το κάνατε, που φυσικά δεν μπορούσατε να το κάνετε. Τα κορδόνια σας δεν μπορείτε να δέσετε, όχι να κάνετε κοινωνική πολιτική».