Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα λαμβάνουμε μέτρα όσο μας επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος»

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το καλάθι του νοικοκυριού, την ενεργειακή κρίση και απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα για τα σχόλιά του στη Βουλή.

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού» που θα δώσει μία ανάσα στους καταναλωτές.

«Να περιορίσουμε την ακρίβεια με το καλάθι του νοικοκυριού, όχι δε στοχεύουμε σε αυτό. Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα κλάσμα προϊόντων δεν μπορεί να επηρεάσει τον πληθωρισμό. Είναι μια προσπάθεια που σκεφτήκαμε με τους συνεργάτες μου και έχει στόχο να δώσει στη θύελλα του πληθωρισμού έναν χώρο βασικών προϊόντων απολύτως απαραίτητων για τη λειτουργία του νοικοκυριού, όσο το δυνατόν πιο προστατευμένο από τον πληθωρισμό. Στόχος, οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας να ξέρουν ότι όταν μπαίνουν στο σούπερ μάρκετ και βλέπουν τη σήμανση «καλάθι του νοικοκυριού» να ξέρουν ότι είναι το φθηνότερο προϊόν. Η μάχη του πληθωρισμού γίνεται με άλλους τρόπους, με το πλαφόν στο κέρδος για παράδειγμα», είπε αρχικά.

«Δεν θα μπει ειδικό πλαφόν για τα προϊόντα του καλαθιού, πλαφόν υπάρχει ούτως ή άλλως για τα κρίσιμα για τη διαβίωση προϊόντα. Το καλάθι θα αλλάζει ανά 7 ή 14 μέρες, αναλόγως της επάρκειας και της διαθεσιμότητας που υπάρχει. Το αλεύρι για παράδειγμα σκεφτόμαστε να το βάλουμε από την αρχή, να κάνουμε αυτή την αλλαγή, και κοιτάμε και για τα όσπρια. Δεν μπορούμε να «ξεχειλώσουμε» την λίστα γιατί δεν θα έχει νόημα αυτή η προσπάθεια. Νόημα έχει οι εταιρείες να κάνουν τιμές που θα είναι κάτω από το κόστος», πρόσθεσε.

Για την χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Βουλή και το ενδεχόμενο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τους ευάλωτους, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως, «μέτρα στήριξης στο μέτρο που τα δημοσιονομικά περιθώρια θα μας το επιτρέψουν θα λαμβάνονται. Δεν ξέρω την φύση των μέτρων, μπορεί να είναι ένα fuel pass, ανάλογα με τις τιμές των καυσίμων. Αυτό που μπορώ να σας πω ότι δεν θα είναι, είναι η οριζόντια μείωση των φόρων στα καύσιμα, ούτε ο ΦΠΑ. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Έχουμε ταυτόχρονα δύο θύελλες, η μία είναι ο πληθωρισμός και το δεύτερο είναι οι αγορές. Η κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσει και στα δύο».

«Η επιδότηση των 0,15 ευρώ στο πετρέλαιο κίνησης γίνει για να ενισχυθεί το πετρέλαιο θέρμανσης. Πρώτος στόχος ήταν αυτός, γι’ αυτό διπλασιάσαμε το επίδομα. Πράγματι, η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του αργού πετρελαίου ήταν κεραυνός εν αιθρία. Θα τηρήσουμε την δημοσιονομική μας ισορροπία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Γεωργιάδης : «Ο Τσίπρας παραμένει ένας απλός πρόεδρος 15μελούς και καταληψίας»

Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε μία παρέμβαση σχετικά με την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, και απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα για τα σχόλιά του στη Βουλή.

«Εχθές ήμουν στη Λάρισα, στο πλαίσιο επισκέψεων μου για επενδύσεις σε μία μίας νέας βιομηχανίας που θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, ακούω τον κ. Τσίπρα να λέει στον πρωθυπουργό, «δεν είναι εδώ ο κ. Γεωργιάδης, ή θα έχει πιάσει στασίδι σε κάποια από τις πρωινές εκπομπές όπως συνηθίζει, ή θα έχει πάει να αγοράσει ρακέτες τένις. Σε μία σημαντική συζήτηση για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που πονάει τον κόσμο, αστειάκια και ειρωνείες από τον Τσίπρα δείχνουν το ποιόν του ανθρώπου. Είναι κρίμα που ο αυτός ο άνθρωπος που αξιώθηκε από τη μοίρα να απολαύσει όσο μεγάλα αξιώματα και σε νεαρή ηλικία, βουλευτής, χωρίς να κοπιάσει, αρχηγός κόμματος με το δαχτυλίδι του Αλαβάνου, πρωθυπουργός λόγω του αντιμνημονίου, τώρα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτός ο άνθρωπος μέσα του, παραμένει ο άνθρωπος που εκκίνησε: ένας απλός πρόεδρος 15μελούς και καταληψίας», είπε σχετικά και συνέχισε:

«Όταν παίρνω τον λόγο στη βουλή για να του απαντήσω, το βάζει στα πόδια. Δέχομαι κάθε είδους πολιτική κριτική, αλλά ειρωνείες και αστειάκια για το εάν εργάζομαι ή όχι, δεν δέχομαι. Το 2020 ο Τσίπρας με έλεγε υπουργό υπανάπτυξής, τώρα δε το λέει γιατί η Ελλάδα έχει κάνει αθροιστικά σε 2 χρόνια, μεγαλύτερη ανάπτυξη όσο τα 5 χρόνια Τσίπρα».