Αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Σε κατάργηση του φόρου 10% που εφαρμόζεται σήμερα στα χρηματικά ποσά που παρέχουν οι γονείς στα παιδιά τους προχωρεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια περαιτέρω διεύρυνσης των απαλλαγών που ισχύουν εδώ και έναν χρόνο και αφορούν την περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας.

 

Η ισχύς αυτού του μέτρου θα ξεκινήσει από 1η Οκτωβρίου. Αφορά γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων, ΙΧ, μετρητά, μετοχές κτλ. Αφορολόγητο όριο είναι τα 800.000 ευρώ. Υπάγονται σύζυγοι – γονείς, παιδιά – εγγόνια. Δεν αφορά κληρονομιές.

 

Όταν οι γονείς θα δίνουν χρήματα στα παιδιά τους (γονική παροχή), δεν θα επιβάλλεται φόρος 10% επί του ποσού που παρέχεται, είτε αυτό προορίζεται για την αγορά ενός αυτοκινήτου είτε για την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου είτε για άλλον σκοπό, όπως για παράδειγμα την κάλυψη τεκμηρίων.

 

«Είναι ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση», είπε ο δικηγόρος κ. Νικολακόπουλος που αναφέρθηκε στις ουρές στα ειρηνοδικεία για αποποιήσεις κληρονομιών λόγω χρεών. «Είναι ένα κίνητρο για να κρατήσει ο κληρονόμος το ακίνητο κι αυτό είναι προς όφελος του κράτους», τόνισε.

 

«Ο γονιός, ο παππούς μπορεί εν ζωή να κάνει τη γονική παροχή χωρίς φόρο και να μην φτάσουμε στην κληρονομία.», πρόσθεσε.

Τι κερδίζουν οι δικαιούχοι:

 

10% φόρο για γονική παροχή ή δωρεά μετρητών

 

1% φόρο για ακίνητη περιουσία 150 – 300.000 ευρώ

 

5% για ακίνητη περιουσία 300-600.000 ευρώ

 

10% φόρο για ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των 600.000 ευρώ