“Αγκάθι” στην επιστροφή στην κανονικότητα οι ανεμβολίαστοι

343

Ανοίγει σήμερα, τις απογευματινές ώρες, η πλατφόρμα των ραντεβού για την χορήγηση της 3ης δόσης εμβολίου κατά της covid-19 για τους πολίτες άνω των 50 ετών και για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου (ομάδα Α) και αυξημένου κινδύνου (ομάδα Β), ανεξαρτήτου ηλικίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με τα νέα μέτρα που ισχύουν για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, η χώρα κάνει σταδιακά βήματα προς τη μερική κανονικότητα.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, τόνισε ότι «αγκάθι» σε αυτήν την επιστροφή αποτελούν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.

«Σαφώς το ποσοστό των συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί παραμένει σημαντικό. Στις ευάλωτες ηλικίες έχουμε σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που νοσούν και έχουν ανάγκη νοσηλείας».

Σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και προβλέπουν περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για εμβολιασμένους πολίτες, ο πρύτανης σημείωσε πως: «υπάρχει ένα ρίσκο αλλά από την άλλη θα πρέπει να επιστέψουμε μερικώς σε μια κανονικότητα, να υπάρξει ένα αντίδωρο σε όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί».

Ωστόσο, «η υπενθύμιση κάποιων μέτρων όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις θα βοηθήσει και στον επερχόμενο ιό της γρίπης».

Την άποψη ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα, συμμερίζεται και ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

«Σίγουρα υπάρχει ένα κενό και θα ήταν καλό να αυξήσουμε το ποσοστό των εμβολιασμών, αλλά θα πρέπει σιγά σιγά να προχωρήσουμε στη μερική κανονικότητα».

Τα νέα μέτρα που λήφθηκαν «ήταν εισήγηση της επιτροπής προς την κυβέρνηση», ωστόσο δεν αποκλείεται αυτά να αλλάξουν αν το απαιτήσει η κατάσταση, καθώς η πανδημία είναι δυναμική.

«Θεωρώ ότι επειδή έχουμε ένα ποσοστό εμβολιασμού δε θα επιστέψουμε στις δύσκολες μέρες και καταστάσεις».

Φάρμακα

Αναφορικά με τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως υπάρχουν κάποια «που έχουν δείξει αποτελεσματικότητα», ωστόσο υπογράμμισε πως δεν είναι ασφαλέστερα από τα εμβόλια.

«Γινάτι είμαστε έτοιμοι για ένα νέο φάρμακο και δεν είμαστε έτοιμοι για ένα εμβόλιο που έχει δοκιμαστεί», σημείωσε.

«Το εμβόλιο είναι το βασικό μέτρο πρόληψης, τα φάρμακα έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν αυτούς οι οποίοι θα νοσήσουν», είπε από την πλευρά του ο κ. Δημόπουλος.