Αισιοδοξεί ο Όλαφ Σολτς – «Θα έχουμε κυβέρνηση πριν τα Χριστούγεννα»

Ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε σήμερα σίγουρος μετά από αρκετούς γύρους διερευνητικών συζητήσεων ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση «φωτεινού σηματοδότη» με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) πριν από τα Χριστούγεννα.

«Οι διερευνητικές συνομιλίες λαμβάνουν χώρα σε μια πολύ, πολύ καλή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο στόχος του SPD, των Πρασίνων και του FDP μπορεί να πραγματοποιηθεί, δηλαδή να έχουμε μια νέα κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο νυν αντικαγκελάριος σήμερα στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται για να λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20.

Λίγο νωρίτερα αισιόδοξος – αν και πιο συγκρατημένα – για θετική κατάληξη των συνομιλιών ανάμεσα στα τρία κόμματα δήλωνε και ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.

Μετά τις διερευνητικές συναντήσεις μεταξύ του SPD, του FDP και των Πρασίνων τη Δευτέρα και την Τρίτη, ο Κλίνγκμπαϊλ δήλωσε στο ntv «προσεκτικά αισιόδοξος ότι τα τρία μέρη θα μπορούσαν σύντομα να ξεκινήσουν συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Δεν είναι εύκολο έργο, αλλά μπορεί να τα καταφέρουμε, μπορεί να πετύχει. Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει σαφές ότι υπάρχει μια συναντίληψη μεταξύ των μερών, τα οποία λαμβάνουν μέρος στις διερευνητικές, ότι η Γερμανία χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα μελλοντικά καθήκοντα».