«Αιτία πολέμου» για την ΕΕ οι ενεργειακές επιδοτήσεις του Μπάιντεν σε αμερικανικές εταιρείες

234

Πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τα εσωτερικά ζητήματα, οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν να εξετάσουν τα προβλήματα που φέρνει η αμερικανική κούρσα επιδοτήσεων.

Ήδη ο πρόεδρος της Γαλλίας έφερε το ζήτημα  στη Σύνοδο Κορυφής ζητώντας απαντήσεις, την ώρα που και άλλοι ηγέτες όπως και η Κομισιοόν κινούνται στην ίδια τροχιά, αν και απέχουμε από συγκεκριμένες λύσεις, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ. Την Πέμπτη, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ για «ταχύτερη και ισχυρότερη» απάντηση στο κολοσσιαίο αμερικανικό πρόγραμμα επιδοτήσεων, το Inflation Reduction Act (IRA).

«Οφείλουμε να έχουμε μία απάντηση για την διατήρηση του ισότιμου ανταγωνισμού και την υπεράσπιση των μεγάλων σχεδίων, ειδικότερα των πράσινων τεχνολογιών και των τεχνολογιών του μέλλοντος για την Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Και όπως πρόσθεσε, «αυτό προϋποθέτει μεγαλύτερη ταχύτητα, απλοποίηση των κανόνων και διατύπωση μίας μακροοικονομικής απάντησης και ενός επιπέδου βοήθειας, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, που θα μας επιτρέπει να δώσουμε μία απάντηση, να διατηρήσουμε την ισοτιμία ως προς αυτό που κάνουν οι Αμερικανοί».

Κατά τον Μακρόν η όποια απάντηση θα πρέπει να δοθεί στις αρχές του 2023.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος ηγέτης καταφέρεται κατά των ΗΠΑ, στενού συμμάχου της χώρας του (αλλά και της ΕΕ) για τις τακτικές προστατευτισμού του Λευκού Οίκου που καταλήγουν να στοιχίζουν πανάκριβα στους 27 της ΕΕ. Τον Οκτώβριο είχε καταφερθεί ευθέως κατά των ΗΠΑ γιατί πωλούν σε πολύ υψηλή τιμή το φυσικό αέριο, επιβαρύνοντας τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αλλά δίνοντας στις αμερικανικές συγκριτικό πλεονέκτημα χάρη στη φτηνή ενέργεια.

Το πρόγραμμα-«πονοκέφαλος» για την ΕΕ

Το αμερικανικό πρόγραμμα που υιοθετήθηκε φέτος το καλοκαίρι στην Ουάσινγκτον προβλέπει επενδύσεις ύψους 370 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο πίσω από τον περιβαλλοντικό του στόχο, το πρόγραμμα έχει χαρακτήρα προστατευτισμού, προβλέποντας εξαιρετικού χαρακτήρα βοήθεια προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, και πλήττοντας ενδεχομένως ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα που ήδη υποφέρει από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο ότι «ο νόμος αυτός κινδυνεύει να προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό». Πρότεινε την θέσπιση ευρωπαϊκού προγράμματος, χωρίς οι Βρυξέλλες να περιμένουν τις αμερικανικές υποχωρήσεις, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο συζήτησης των διατλαντικών ομάδων εργασίας.

Η συγκυρία είναι τουλάχιστον δύσκολη. Η Μόσχα έχει μειώσει κατά 80% τις εξαγωγές του φυσικού αερίου με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν, όμως, η ευρωπαϊκή τροφοδοσία είναι διασφαλισμένη γι΄αυτόν τον χειμώνα, κυρίως χάρη στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τ

Και ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ζήτησε να μην υπάρξει πρόβλημα στη σχέση ΕΕ και ΗΠΑ, η Φον ντερ Λάιεν υποστηρίζει την ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό «ταμείο κυριαρχίας» για την ανάπτυξη κοινής βιομηχανικής πολιτικής και αύξηση των επενδύσεων στα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας σε ευρωπαϊκή κλίμακα: όπως το υδρογόνο και οι ημιαγωγοί.