Άκης Πετρετζίκης: Chicken parmesan

1634

Είσαι λάτρης της ιταλικής κουζίνας; Μήπως λάτρης του κοτόπουλου; Ή μήπως τρελαίνεσαι για σάλτσα ντομάτας; Αν ανήκεις σε μία κατηγορία από αυτές ή ακόμη και σε όλες τότε το κοτόπουλο με παρμεζάνα είναι για εσένα! Εύκολη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη που μπορείς να δοκιμάσεις και εσύ!

Συστατικά

Για τη σάλτσα

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 200 γρ. νερό
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. βασιλικό

Για το κοτόπουλο

  • 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 3 αβγά
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 700 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 220 γρ. μετσοβόνε
  • 250 ml σπορέλαιο

Για το σερβίρισμα

  • πουρέ πατάτας
  • βασιλικό
  • ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.
  • Βάζουμε το θυμάρι, το νερό, την ντομάτα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.

Για το κοτόπουλο

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το σπορέλαιο να κάψει.
  • Σε ένα ταψί βάζουμε τη φρυγανιά, την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβγά και τα χτυπάμε και σε ένα άλλο ταψί βάζουμε το αλεύρι.
  • Κόβουμε τα φιλέτα στη μέση εγκάρσια ώστε να έχουμε 4 λεπτά φιλέτα. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και περνάμε διαδοχικά το κάθε φιλέτο από το αλεύρι, τα αβγά και τη φρυγανιά.
  • Μεταφέρουμε τα φιλέτα στο τηγάνι με το σπορέλαιο και ψήνουμε 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά για να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε ταψί με λαδόκολλα, απλώνουμε τη σάλτσα, καλύπτουμε με το Μετσοβόνε και ψήνουμε για 12-15 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με τον πουρέ, τον βασιλικό και ελαιόλαδο.