Αυτό το αφράτο σπιτικό χειροποίητο φύλλο με τη βελούδινη, αρωματική κρέμα κάνουν έναν μοναδικό συνδυασμό που όμοιο δεν έχετε δοκιμάσει ξανά!
Συστατικά
Για τα φύλλα
- 30 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 πρέζα αλάτι
- 130 γρ. νερό
Για την κρέμα
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 λίτρο γάλα
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 βανιλίνη
- 50 γρ. βούτυρο
- 4 αβγά, μεσαία
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη σύνθεση
- 100 γρ. καρύδια
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. κανέλα
- 100 γρ. βούτυρο
- 20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη
- κανέλα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα φύλλα
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και βάζουμε μέσα το βούτυρο. Αφήνουμε να λιώσει. Προσοχή δεν θέλουμε να κάψει.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο, το νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη τότε ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για 4-5 λεπτά.
- Τυλίγουμε με μια μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Για την κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, γάλα, το αλεύρι, την κανέλα, τις βανιλίνες και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να ζεσταθεί και δέσει το μείγμα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
- Βάζουμε τα αβγά, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
- Κόβουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια. Με έναν πλάστη ανοίγουμε το κάθε φύλλο περίπου 40 εκ. Αν κολλάει η ζύμη την ανοίγουμε με τη βοήθεια αλευριού.
- Απλώνουμε βούτυρο σε ένα ταψί 30 εκ. και βάζουμε το ένα φύλλο.
- Βάζουμε τα μισά καρύδια και πασπαλίζουμε με βούτυρο. Καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο, απλώνουμε τα υπόλοιπα καρύδια και ραντίζουμε με βούτυρο.
- Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και βάζουμε όλη τη γέμιση.
- Γυρνάμε τις άκρες του φύλλο προς τα μέσα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
- Ψήνουμε για 1 ώρα. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Tip
Αντί για καρύδια μπορείτε να βάλετε στη συνταγή αμύγδαλα.