Άκης Πετρετζίκης: Γαλατόπιτα Μάνης

Αυτό το αφράτο σπιτικό χειροποίητο φύλλο με τη βελούδινη, αρωματική κρέμα κάνουν έναν μοναδικό συνδυασμό που όμοιο δεν έχετε δοκιμάσει ξανά!

Συστατικά

Για τα φύλλα

  • 30 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 130 γρ. νερό

Για την κρέμα

  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 λίτρο γάλα
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 βανιλίνη
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 4 αβγά, μεσαία
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη σύνθεση

  • 100 γρ. καρύδια
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα φύλλα

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και βάζουμε μέσα το βούτυρο. Αφήνουμε να λιώσει. Προσοχή δεν θέλουμε να κάψει.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο, το νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη τότε ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για 4-5 λεπτά.
  • Τυλίγουμε με μια μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Για την κρέμα

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη,  γάλα, το αλεύρι, την κανέλα, τις βανιλίνες και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να ζεσταθεί και δέσει το μείγμα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
  • Βάζουμε τα αβγά, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια. Με έναν πλάστη ανοίγουμε το κάθε φύλλο περίπου 40 εκ. Αν κολλάει η ζύμη την ανοίγουμε με τη βοήθεια αλευριού.
  • Απλώνουμε βούτυρο σε ένα ταψί 30 εκ. και βάζουμε το ένα φύλλο.
  • Βάζουμε τα μισά καρύδια και πασπαλίζουμε με βούτυρο. Καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο, απλώνουμε τα υπόλοιπα καρύδια και ραντίζουμε με βούτυρο.
  • Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και βάζουμε όλη τη γέμιση.
  • Γυρνάμε τις άκρες του φύλλο προς τα μέσα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Tip

Αντί για καρύδια μπορείτε να βάλετε στη συνταγή αμύγδαλα. laugh