Άκης Πετρετζίκης: Γιουβαρλάκια με κιμά κοτόπουλου

Μια συνταγή του Άκη για τα πιο ωραία γιουβαρλάκια.

Για τα γιουβαρλάκια

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 500 γρ. κιμά κοτόπουλο
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • 1 κ.σ. δυόσμο
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 150 γρ. ρύζι γλασέ
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 1/2 λίτρο νερό
  • 1 κύβο κότας
  • φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 φύλλο δάφνης

Για το αβγολέμονο

  • ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 2 κρόκους
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. άνηθο

Για το σερβίρισμα

  • άνηθο
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • λεμόνι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα γιουβαρλάκια

  • Τρίβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Εναλλακτικά βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ένα μπολ με νερό ή πιέζουμε καλά με τα χέρια μας για να φύγει η περιττή υγρασία.
  • Βάζουμε στο μπολ τον κιμά, τον άνηθο και τον δυόσμο ψιλοκομμένους, το κύμινο, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  • Πλάθουμε σε 25-30 γιουβαρλάκια και καλύπτουμε τη βάση μιας κατσαρόλας.
  • Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο, τις φλούδες λεμονιού, το φύλλο δάφνης και μεταφέρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  • Καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά.

Για το αβγολέμονο

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τους κρόκους, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  • Βάζουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε μέσα στο μπολ πολύ αργά τον ζωμό από την κατσαρόλα ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Προσοχή, ρίχνουμε πολύ αργά τον ζωμό.
  • Μεταφέρουμε ξανά όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και μεταφέρουμε στη φωτιά.
  • Ανακινούμε απαλά την κατσαρόλα και μόλις πάρει μια βράση το μείγμα αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον άνηθο και σερβίρουμε με άνηθο, πιπέρι, ελαιόλαδο και φέτες λεμονιού.