Φτιάξτε το πιο λαχταριστό τσουρέκι.
Συστατικά
- 150 γρ. νερό
- 18 γρ. μαγιά ξηρή
- 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 50 γρ. βούτυρο
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 150 γρ. μέλι
- 2 αβγά, μεσαία
- 1 πρέζα αλάτι
- 10 γρ. μαχλέπι
- 1 1/2 γρ. μαστίχα
- 1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
- 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για τη σύνθεση
- 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 ασπράδι
- 20 γρ. αμύγδαλο φιλέ
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ιδανικά αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά χωρίς να ανακατέψουμε.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει. Προσοχή δεν θέλουμε ένα κάψει. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε στο μπολ το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το μέλι, τα αβγά και το αλάτι.
- Σε ένα γουδί βάζουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το κάρδαμο, τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά για να σπάσουν. Τα μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-10 λεπτά.
- Μόλις έχουμε μια ελαστική ζύμη, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί από τη ζύμη.
- Μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 30-90 λεπτά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια και ανοίγουμε σε λωρίδες περίπου 40 εκ. Ενώνουμε τις τρεις λωρίδες στη μια τους άκρη και κάνουμε πλεξούδα. Ενώνουμε την άλλη άκρη για να κάνουμε μια κουλούρα.
- Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε 20-30 λεπτά επιπλέον να φουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Αλείφουμε το ασπράδι, απλώνουμε το αμύγδαλο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.