Άκης Πετρετζίκης: Τσουρέκι κουλούρα

1124

Φτιάξτε το πιο λαχταριστό τσουρέκι.

Συστατικά

  • 150 γρ. νερό
  • 18 γρ. μαγιά ξηρή
  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 γρ. μέλι
  • 2 αβγά, μεσαία
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 10 γρ. μαχλέπι
  • 1 1/2 γρ. μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για τη σύνθεση

  • 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ασπράδι
  • 20 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ιδανικά αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά χωρίς να ανακατέψουμε.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει. Προσοχή δεν θέλουμε ένα κάψει. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε στο μπολ το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το μέλι, τα αβγά και το αλάτι.
  • Σε ένα γουδί βάζουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το κάρδαμο, τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά για να σπάσουν. Τα μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-10 λεπτά.
  • Μόλις έχουμε μια ελαστική ζύμη, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί από τη ζύμη.
  • Μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 30-90 λεπτά.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια και ανοίγουμε σε λωρίδες περίπου 40 εκ. Ενώνουμε τις τρεις λωρίδες στη μια τους άκρη και κάνουμε πλεξούδα. Ενώνουμε την άλλη άκρη για να κάνουμε μια κουλούρα.
  • Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε 20-30 λεπτά επιπλέον να φουσκώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Αλείφουμε το ασπράδι, απλώνουμε το αμύγδαλο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.