Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές βασικών αγαθών – Σε απόγνωση οι καταναλωτές

250

Στον αέρα τινάζεται μήνα με τον μήνα ο οικογενειακός προϋπολογισμός, καθώς οι τιμές στα αγαθά πρώτης ανάγκης έχουν σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη και ο πληθωρισμός καλπάζει.

Τα αγαθά πρώτης ανάγκης θα πωλούνται σε υψηλές τιμές για αρκετό καιρό ακόμα, καθώς οι επιχειρηματίες της λιανικής δηλώνουν ότι έχουν στοκ ακριβών πρώτων υλών.

Μάλιστα, προειδοποιούν με νέο γύρο ανατιμήσεων τις επόμενες ημέρες.

«Το 50% των επιχειρήσεων τροφίμων δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε ανατιμήσεις έως 10%, το 35% προβλέπει τιμές ακριβότερες έως 5%, ενώ ένα 6% των εμπόρων τροφίμων προβλέπει ανατιμήσεις ακόμα και έως 20%», δημοσιεύει το «ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ».

Πότε θα μειωθούν οι τιμές

Η μείωση των τιμών των τροφίμων σε ανεκτά για τα ελληνικά νοικοκυριά επίπεδα, φαίνεται πως θα αργήσει.

«Οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο στα τρόφιμα. Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά γιατί ο πληθωρισμός πάντα συγκρίνεται με την προηγούμενη χρονιά.  Όσο κλείνει η χρονιά, όσο κλείνει το δωδεκάμηνο και προχωράμε, είναι δεδομένο ότι ο πληθωρισμός θα πέφτει σταθερά, σταδιακά, μέχρι να φτάσει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα», λέει ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρης Κιοσές.

«Παντρευτήκαμε» την ακρίβεια

Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός των τροφίμων παρέμενε σε υψηλά επίπεδα, κυρίως σε:

– Αυγά, γαλακτοκομικά, 23,1%

– Ψωμί, δημητριακά, 15,6%

– Έλαια, 17,5%

– Κρέας, 19,8%

Όπως λένε στο MEGA οι ερευνητές του λιανεμπορίου, δεν προβλέπεται να ξαναδούμε στα ράφια των καταστημάτων τρόφιμα και αγαθά με τιμές περασμένων ετών.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι μετά από πληθωριστικές πιέσεις είναι πολύ σπάνιο-έως αδύνατο-να επιστρέψουν οι τιμές στα προηγούμενα επίπεδα. Σε μεμονωμένα προϊόντα, ενδεχομένως να επιστρέψουν σε πρότερα επίπεδα. Συνολικά, το μέσο επίπεδο τιμών να επιστρέψει ακριβώς εκεί που ήταν πριν από δύο – τρία χρόνια, είναι κάτι που δεν το έχουμε συναντήσει στη διεθνή βιβλιογραφία», αναφέρει ο κ. Κιοσές.

Ίδιες είναι οι προβλέψεις για την αγορά των τροφίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη που υποφέρει από την κρίση πληθωρισμού μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.