Αλέξης Πατέλης για το «κραχ» σε Credit Suisse και SVB: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές

Το μήνυμα πως οι ελληνικές τράπεζες δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από την κρίση της ελβετικής Credit Suisse αλλά και την κατάρρευση της αμερικανικής «SVB» έστειλε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Ο κ. Πατέλης σε βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο TikTok, αναφορικά με την μεγάλη ανησυχία που έχει επιφέρει, ειδικά στην Ευρώπη, η κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse, ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα είναι απόλυτα ασφαλή.

«Όλοι παρακολουθούμε την κατάρρευση της «Silicon Valey Bank» στις ΗΠΑ και τα προβλήματα της Credit Suisse στην Ευρώπη. Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου, όπως ήταν πριν» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Να θυμηθούμε την περιπέτεια με τα ”Capital Controls” και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων. Αυτά δεν πρόκειται να ξαναγίνουν» ξεκαθάρισε ο κ. Πατέλης.

«Διαβάζουμε ότι εταιρία τεχνολογίας δηλώνει δημοσίως ότι μεταφέρει τα χρήματά της από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για ασφάλεια. Και φυσικά έγινε τρομερή δουλειά τα τελευταία χρόνια με τον ”Ηρακλή”, που μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζές μας σε μονοψήφιο αριθμό. Φανταστείτε να ήμασταν ακόμα στα επίπεδα του 2019» είπε αναφερόμενος στην ασφάλεια που εμπνέει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό. Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο. Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση στην σταθερότητα της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των θεσμών» κατέληξε στο μήνυμά του μέσω TikTok ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.