Αλέξης Τσίπρας: Ο μεγάλος απών του συνεδρίου Συνεδρίου και ο αλληλοσπαραγμός στο Γκάζι

113

Ο μεγάλος απών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός, που όχι απλά δεν παρέστη, αλλά δεν έστειλε ούτε ένα σήμα, ένα μήνυμα, έναν χαιρετισμό, αποστασιοποιείται από όσα διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα, που μεγάλωσε επί της 15χρονης προεδρίας του και κυβέρνησε επί τεσσεράμισι χρόνια, διαλύεται και ο ίδιος παρακολουθεί από απόσταση, αν και οι περισσότεροι εκ των «87» θεωρούν ότι εκφράζουν τις επιθυμίες και σκέψεις του. Ο ίδιος όμως δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένα να ενεργεί για λογαριασμό του, παρά τις περί του αντιθέτου θεωρίες ορισμένων περί κινήσεών του στο παρασκήνιο.

Το βλέμμα του είναι μακριά και πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο – με ό,τι αυτό σημαίνει – και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά με μια μικρή ομάδα στελεχών.

Προφανώς παρακολουθεί όσα γίνονται και όλο το τριήμερο του συνεδρίου είχε πλήρη εικόνα τι συμβαίνει καθώς ήταν σε «ανοικτή γραμμή» με συγκεκριμένα στελέχη, αλλά για τον ίδιο το κεφάλαιο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει.

Από τις κινήσεις του, οι οποίες είναι σε άλλη κατεύθυνση από όσα γίνονται από τους συντρόφους του, αναδεικνύεται πως οργανώνεται για την «επόμενη μέρα» μέσα από τα συνέδρια και τις πολιτικές του παρεμβάσεις. Ολα θα γίνουν στον χρόνο τους, με τον τρόπο που πρέπει και κυρίως πολιτικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κόπηκε στη μέση

Οσον αφορά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα ήταν πολεμικό ώρες πριν από την έναρξή του και έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κόπηκε στη μέση και ευθύνη έχουν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του από όλες τις πλευρές.

Ο αποκλεισμός του Στέφανου Κασσελάκη από την πρώτη στιγμή της έναρξης του συνεδρίου με την τοποθέτηση του προέδρου της κορυφαίας συλλογικής διαδικασίας, του δικηγόρου Γιάννη Μαντζουράνη και της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Η γραμμή της παρούσας πλειοψηφίας των 87 ήταν ξεκάθαρη: δεν θα επέτρεπε σε καμία περίπτωση στον κ. Κασσελάκη να είναι υποψήφιος πρόεδρος με το επιχείρημα πως αυτό έκλεισε στην Κεντρική Επιτροπή.

Οι υποψήφιοι είναι τέσσερις, οι Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης, Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος κατά τον Γ. Μαντζουράνη και αυτό ουσιαστικά επιβεβαίωσε το συνέδριο με το «καλημέρα» της διαδικασίας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξ αρχής είπε πως δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο εάν δεν ταυτοποιηθούν και δεν πάρουν τις διαπιστεύσεις τους οι περίπου 2.000 σύνεδροι που κατ’ αυτόν τον στηρίζουν και τους οποίους απέκλεισε – όπως ισχυρίζεται η πλευρά του – η ομάδα των 87.

Από πολύ νωρίς δόθηκε μια σκληρή μάχη στο πεδίο της επικοινωνίας για να κερδίσει τις εντυπώσεις η πλευρά Κασσελάκη ώστε να εμφανιστεί ως θύμα της «κομματικής γραφειοκρατίας».

Ο ίδιος εμφανίστηκε έξω από το συνέδριο και εν μέσω επιδοκιμασιών από τους συνέδρους και υποστηρικτές του κατήγγειλε το συνέδριο ως αντιδημοκρατικό και δεν εισήλθε στην αίθουσα. Με τον τρόπο αυτόν έδειξε πως η σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ κόπηκε οριστικά και σε αυτόν τον δρόμο θα τον ακολουθήσουν και οι υποστηρικτές του.

Το νέο κόμμα

Η απόφαση του Στ. Κασσελάκη να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ελήφθη λίγο μετά τις δέκα το βράδυ της Παρασκευής και ενώ ανακοινώνονταν ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών. Εγινε μεγάλη σύσκεψη με συνεργάτες του στο αρχηγείο του στον Ταύρο και αποφασίστηκε πως δεν θα νομιμοποιήσουν κατά τους ίδιους μια αντιδημοκρατική διαδικασία. Εκεί ανακοινώθηκε και η δημιουργία νέου κόμματος (το όνομα του οποίου αναμενόταν να ανακοινωθεί το Σάββατο το μεσημέρι), η οποία συνοδεύτηκε με αιχμηρούς χαρακτηρισμούς από την πλευρά Κασσελάκη: «Πέρυσι ο προκάτοχός μου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον δημοκρατικό του κύκλο. Οσοι κεντρικοεπίτροποι και βουλευτές θέλουν να παραμείνουν στη λάθος πλευρά της ιστορίας, δεν πρόκειται να τους στερήσουμε το δικαίωμα»

Νωρίτερα, η ατμόσφαιρα ήταν άκρως τεταμένη επί πολλές ώρες εκτός του πολυχώρου στο Γκάζι – τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου – και έδειξε πως δεν υπάρχει επιστροφή για το κόμμα που κυβέρνησε τεσσεράμισι χρόνια εν μέσω μνημονιακης κρίσης.
Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα ο μεγάλος απών

Μομφή από Ν. Παππά

Ακόμα και την ώρα που εμφανίστηκε η Θεοδώρα Τζάκρη στην αίθουσα του συνεδρίου και έδωσε ένα στικάκι με περίπου 2.000 ονόματα συνέδρων, ο Γ. Μαντζουράνης, εν μέσω αποδοκιμασιών και επιδοκιμασιών, ακύρωσε το αίτημά της να τους αναγνωρίσει επί της ουσίας.

Εξάλλου νωρίτερα ανακοίνωσε ότι οι σύνεδροι είναι 4.282 και οι ψηφοφορίες θα γίνουν ηλεκτρονικά, αλλά στην αίθουσα δεν ήταν περισσότεροι από 1.200 από αυτούς. Η απόφαση του προεδρείου να ανακοινώσει τέσσερις υποψηφιότητες επιταχύνει και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης.

Ηταν τέτοια η πίεση που δέχθηκαν και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ο πρόεδρος της ΚΟ Νίκος Παππάς ζήτησε από τους συνέδρους να προστατεύσουν το κόμμα από τον οργανωμένο τραμπουκισμο. Η μομφή προς τον κ. Κασσελάκη ήταν σαφής, ενώ αργότερα στην ομιλία του ο Π. Πολάκης ήταν ιδιαίτερα επιθετικός προς τον πρώην πρόεδρο με αναφορές ότι είχε ή έχει σχέσεις με επτά εταιρείες στα Νησιά Μάρσαλ.

Εξω από τον χώρο του συνεδρίου έως αργά το βράδυ ήταν υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη (είχε απευθύνει συγκεκριμένο κάλεσμα) που είχαν άγριες διαθέσεις και «υποδέχονταν» με αποδοκιμασίες και συνθήματα όσους πήγαν απέναντι στον εκλεκτό τους.

Οι αποχωρήσεις

Το χάσμα άνοιξε περισσότερο και αυτό φάνηκε με την απόφαση των βουλευτών Πέτρου Παππά, Αλεξάνδρου Αυλωνίτη και Ραλλίας Χρηστίδου να ανεξαρτητοποιηθούν και να παραιτηθούν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν οι πρώτοι που άνοιξαν τον χορό και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι.

Τα όσα εξελίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία είχε προαναγγείλει έγκαιρα «Το Βήμα» ενισχύουν την άποψη για την επιτάχυνση των εξελίξεων.

Ο Στ. Κασσελάκης είχε πει (MEGA) ώρες πριν από το συνέδριο πως δεν πρόκειται να παραμείνει σε ένα αντιδημοκρατικό κόμμα. Η πλευρά των 87 επέμεινε καιρό τώρα πως το σχέδιο του κ. Κασσελάκη εξ αρχής ήταν να δημιουργήσει δικό του κόμμα και γι’ αυτό η παρουσία του ήταν διαλυτική για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστοπική πραγματικότητα

Ο δρόμος για τον ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα είναι ιδιαίτερα δύσβατος και με πολλές «μαύρες τρύπες». Η παρούσα φάση της διάσπασης έρχεται να δημιουργήσει μια δυστοπική πολιτική πραγματικότητα για το κόμμα.

Το ζήτημα είναι πώς θα διαχειριστεί η παρούσα πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Εκτός από το πολιτικό χάσμα υπάρχει πλέον και το ψυχικό, αλλά ο Σ. Φάμελλος είπε μια μεγάλη αλήθεια, ότι το θύμα είναι το κόμμα και αυτό υπερασπιζόμαστε.

Πώς υπερασπίζεται κάνεις όμως τον ΣΥΡΙΖΑ που διασπάται; Αυτό φαίνεται πως ουδόλως ενδιαφέρει τα κεντρικά στελέχη που θεωρούν και βλέπουν πίσω από την κρίση (για την οποία έχουν ευθύνη όλοι έναν χρόνο τώρα με τα όσα τραγελαφικά έγιναν) πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για να μην υπάρξει κυβερνώσα Αριστερά.

Η κρίση θα βαθαίνει καθημερινά και αυτό είναι νομοτέλεια. Στις συζητήσεις και στα πηγαδάκια του συνεδρίου ο προβληματισμός ήταν έντονος και η απαισιοδοξία κυριαρχούσε παρά τις ενέσεις ηθικού των υποψηφίων προέδρων. Και το ερώτημα είναι η βάση, όσοι παραμένουν ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ποιον θα ακολουθήσει.

Δράσεις για ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο

Η εικόνα και η σύνθεση την πρώτη μέρα του συνεδρίου της Νέας Αριστεράς θύμιζε ΣΥΡΙΖΑ της εποχής προ Κασσελάκη. Φίλοι, σύντροφοι και επί πολλά χρόνια συναγωνιστές βρέθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να συζητήσουν πολιτικά επί τετραήμερο. Η αντίθεση σαφής: σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ και πολιτική συζήτηση στη Νέα Αριστερά. Στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος περισσότεροι από 1.400 σύνεδροι έθεσαν τις βάσεις για την επόμενη μέρα σε πείσμα των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τη Νέα Αριστερά σε χαμηλά νούμερα. Ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΑ, έδωσε το στίγμα, παρουσία όλων των βουλευτών, στελεχών και προσώπων με μεγάλη διαδρομή στην Αριστερά, όπως π.χ. ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο Αριστείδης Μπαλτάς: «Η Νέα Αριστερά δεν είναι μεταβατικό σχήμα, είναι ένα νέο πολιτικό κόμμα που μπορεί να γίνει το κόμμα της Αριστεράς της εποχής μας».

Η ιδρυτική διαδικασία γίνεται επί της ουσίας έναν χρόνο ύστερα από την αποχώρηση πολλών στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Από σήμερα το βράδυ η Νέα Αριστερά γίνεται «κόμμα» με καταστατικό, πολιτικές θέσεις, αλλά και εκλεγμένα όργανα (Κεντρική Επιτροπή) και πρόεδρο.
Στις συνεδριάσεις επικρατούσε ενθουσιασμός και το στοίχημα είναι από εδώ και πέρα να «περπατήσει» το σχήμα και να αυξήσει την επιρροή του. Η οργανωτική δουλειά έχει τελειώσει με την ίδρυση οργανώσεων σε όλους τους νομούς και στους περισσότερους δήμους της Αττικής.
Το στίγμα στο συνέδριο ήταν σαφές: σκληρή κριτική στη ΝΔ, που χαρακτηρίστηκε ως «κυβέρνηση της καταστροφής και της λεηλασίας», και μομφή στην αντιπολίτευση, διότι «απαντά “παρακαλώ, καλέστε αργότερα” στο κοινωνικό αίτημα για απάντηση στη Δεξιά» όπως είπε ο Αλ. Χαρίτσης.
Το ενδιαφέρον όμως είναι πώς τοποθετείται η Νέα Αριστερά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ. «Δεν θα επιστρέψουμε στον παρηκμασμένο και τοξικό ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα ενσωματωθούμε στο κεντρώο και συναινετικό ΠαΣοΚ» ήταν η κεντρική γραμμή, με τον Αλ. Χαρίτση να τονίζει πως η Νέα Αριστερά θα αναλάβει δράση για τη συγκρότηση του ελληνικού Λαϊκού Μετώπου. Παράλληλα θα γίνουν και κινήσεις, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εικόνας του κόμματος, με ανανέωση της επικοινωνιακής παρουσίας του.

Αποχωρούν βουλευτές, ακολουθούν και στελέχη

Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα έχει διχάσει και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, που πια φυλλορροεί. Ηδη από τις πρώτες ώρες του συνεδρίου αποχώρησαν από την Κ.Ο. – ανεξαρτητοποιήθηκαν – και τον ΣΥΡΙΖΑ οι Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Ραλλία Χρηστίδου.

Οσοι και όσες ανεξαρτητοποιηθούν δεν θα παραδώσουν τις έδρες τους, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος». Ο Πέτρος Παππάς έσπευσε πριν από την έναρξη του συνεδρίου να στείλει το μήνυμα πως δεν θα μείνει στον αντιδημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κ.Ο. ο Στ. Κασσελάκης έχει επιρροή. Μαζί του είναι η γραμματέας της Κ.Ο. – θέση από την οποία θα αντικατασταθεί εντός των επόμενων ωρών – Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ υπέρ του εμφανίζεται με πολιτικό πλαίσιο η Νίνα Κασιμάτη. Πάντως, και οι δύο είπαν την Παρασκευή ότι δεν ανεξαρτητοποιούνται, ενώ η Γιώτα Πούλου φέρεται να είναι κοντά στον Στ. Κασσελάκη.

Μαζί του είναι επίσης και ο ναύαρχος και βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ τον υποστηρίζουν και βουλευτές όπως η Κυριακή Μάλαμα και η Ελενα Ακρίτα.
Μένει να φανεί βέβαια πόσοι από τους βουλευτές που τον στήριξαν το τελευταίο διάστημα, όπως π.χ. ο Γιάννης Σαρακιώτης, θα ανεξαρτητοποιηθούν και θα τον ακολουθήσουν στον νέο πολιτικό σχηματισμό.

Παράλληλα υπάρχει και η Κεντρική Επιτροπή, όπου μεγάλος αριθμός μελών της ταυτίζονται με τον Στ. Κασσελάκη και αναμένεται τις επόμενες μέρες να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ίδιο θα πράξουν και μέλη σε τοπικές οργανώσεις.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ