Αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο των ελεύθερων επαγγελματιών: Τι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών;

102

Για τις αλλαγές που εξετάζονται στην φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο κ. Τσάπαλος προχώρησε σε διευκρινίσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι ο βασικός νόμος για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών δεν πρόκειται να αλλάξει. «Ο νόμος αυτός είναι μια κομβική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που την πιστεύουμε και θα την εφαρμόσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισαγωγή του τεκμαρτού εισοδήματος διευρύνει τη φορολογική βάση, έτσι ώστε όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να πληρώνουν φόρους, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. «Ζητάμε κάτι πολύ απλό: να πληρώνουν έστω τον φόρο που αντιστοιχεί στον ανειδίκευτο εργάτη», δήλωσε ο κ. Τσάπαλος.

«Από εκεί και πέρα θα δούμε πώς κυλούν οι φορολογικές δηλώσεις, είναι σε εξέλιξη μέχρι τις 26 Ιουλίου. Θα δούμε μέχρι τον Σεπτέμβριο και εφόσον υπάρξουν ορισμένες αδικίες, αν υπάρξουν, θα κάνουμε σημειακές παρεμβάσεις εφόσον χρειαστεί. Μπορεί να είναι στον τζίρο ή στις προσαυξήσεις λόγω των ατόμων που απασχολεί κάποιος επαγγελματίας κτλ.».

Και συνέχισε: «υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις που πολλοί επαγγελματίες δεν τις γνωρίζουν. Γι΄αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες μεταβλητές, και τα λαμβάνουμε όλα υπ’ όψιν μας».

Υπενθυμίζεται πως ο νέος νόμος θεσπίζει τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.

Όσοι αμφισβητήσουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα ελέγχονται από ΑΑΔΕ έως πέντε χρόνια πίσω, ενώ παράλληλα ελέγχονται και περιουσιακά στοιχεία μελών της οικογένειάς τους.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, δύο στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ, 45% κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ ένας στους 4 «έπιασαν» τα τεκμήρια εισοδήματος.

Πηγή: Parapolitika.gr