Amasia: Η νέα υπερήπειρος που θα σχηματιστεί στη Γη σε… 300 εκατ. χρόνια, από την ένωση Αμερικής-Ασίας

229

Μια νέα υπερήπειρος, που θα αλλάξει το πρόσωπο της Γης και οι επιστήμονες τη βάφτισαν ήδη “Amasia” θα γεννηθεί σε 250 με 300 εκατ. χρόνια από την ένωση της Αμερικής και της Ασίας καθώς θα κλείσει ο παλαιότερος ωκεανός του πλανήτη μας, ο Ειρηνικός .

Ο φλοιός κάτω από τους νεότερους ωκεανούς, όπως ο Ατλαντικός και ο Ινδικός, είναι στην πραγματικότητα παχύτερος και πιο στιβαρός και είναι λιγότερο πιθανό να βυθιστεί στον μανδύα της Γης, όπως υποδεικνύει προσομοίωση σε υπερυπολογιστή, που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Curtin στην Αυστραλία και δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση National Science Review.

«Τα τελευταία δύο δισεκατομμύρια χρόνια, οι ήπειροι της Γης συγκρούστηκαν για να σχηματίσουν μια υπερήπειρο κάθε 600 εκατομμύρια χρόνια: αυτό σημαίνει ότι οι σημερινές ήπειροι θα επανενωθούν ξανά σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια», εξηγεί ο βασικός συντάκτης της έρευνας, Τσουάν Χουάνγκ.

 

Το επόμενο στάδιο του λεγόμενου «κύκλου των υπερηπείρων» της Γης θα μπορούσε να είναι η “Amasia”, το σχηματισμό της οποίας είχε ήδη προβλέψει μια άλλη προσομοίωση που δημοσιεύτηκε πριν από δέκα χρόνια στην επιθεώρηση Nature από ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Yale.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα που ελήφθησαν με τη βοήθεια υπερυπολογιστή, ο Ειρηνικός είναι ο ωκεανός που προορίζεται να εξαφανιστεί και όχι ο Ατλαντικός ή ο Ινδικός. Η Αυστραλία θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο, αφού πρώτα θα συγκρουστεί με την Ευρασία και στη συνέχεια θα τη συνδέσει με την Αμερική μόλις «κλείσει» ο Ειρηνικός. Η διαδικασία συρρίκνωσης των ωκεανών, που ξεκίνησε την εποχή των δεινοσαύρων, εξακολουθεί να προχωρά αρκετά εκατοστά το χρόνο.

«Όταν σχηματιστεί η “Amasia”, η Γη θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα», επισημαίνει ο Zheng-Xiang Li, που συνυπογράφει τη μελέτη. «Η στάθμη της θάλασσας θα πρέπει να είναι χαμηλότερη και το τεράστιο εσωτερικό της υπερηπείρου θα είναι πολύ ξηρό με καθημερινές υψηλές αλλαγές στη θερμοκρασία. Προς το παρόν η Γη αποτελείται από επτά ηπείρους με πολύ διαφορετικά οικοσυστήματα και ανθρώπινους πολιτισμούς, επομένως είναι συναρπαστικό να σκεφτόμαστε πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο κόσμος σε 200-300 εκατομμύρια χρόνια», είπε.