Αμερικανοί βουλευτές «μπλοκάρουν» τα τουρκικά F-16

234

Με εκτενείς αναφορές στη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αλλά και στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, συνοδεύουν Αμερικανοί βουλευτές -δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι- την επιστολή που έστειλαν προς τον πρόεδρο Μπαϊντεν.
Ο διπλωματικός ελιγμός του προέδρου Μπάϊντεν που έταξε νέα F16 στον Ταγίπ Ερντογάν με στόχο να κάμψει την αντίδραση του για την ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται πως απέχει πολύ ώστε να γίνει πραγματικότητα καθώς αυξάνονται καθημερινά οι αντιδράσεις τόσο στην Γερουσία όσο και στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Επιστολή «χαστούκι»
Οι γερουσιαστές και βουλευτές δεν φαίνεται να αφήνουν στην άκρη την παραβατική συμπεριφορά και τους εκβιασμούς της Άγκυρας. Με επιστολή τους 35 βουλευτές και των δυο παρατάξεων του Κογκρέσου ζητούν από τον Αμερικάνο πρόεδρο να μην δώσει νέα οπλικά συστήματα στην Τουρκία καθώς τα χρησιμοποιεί ως ταραξίας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν το κυρίαρχο έδαφος συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι σχεδόν οι ενέργειες ενός αφοσιωμένου συμμάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη» σημείωσαν.

Σε πλήρη κινητοποίηση για να αποφευχθεί η πώληση νέων αεροσκαφών στην Άγκυρα βρίσκεται και η ελληνική ομογένεια με μπροστάρηδες του Ελληνοαμερικανούς βουλευτές.

Τις ελληνικές θέσεις για τα δυτικά βαλκάνια αλλά και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο ανέλυσε ο Νίκος Δένδιας σε διεθνές φόρουμ στο Ντουμπρόβνικ.

«Τις ελληνικές απόψεις σχετικά με το απολύτως απαράδεκτο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις τεράστιες δυσχέρειες που δημιουργεί στις κοινωνίες μας, όσο και για την ανάγκη σταθερότητας και εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να αλλάξει στάση και θα επιμείνει στην στρατηγική του τόνισε μιλώντας στο «Βήμα» ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Μπορεί να υπάρχουν συνοριακές διαφορές, συμβαίνει με πολλές χώρες. Υπάρχουν όμως τρόποι να επιλυθούν και αυτοί δεν περιλαμβάνουν την αποστολή πολεμικών πλοίων, τις παραβιάσεις ή την παρουσίαση τρελών χαρτών» σημείωσε ο πρώην υπουργός εξωτερικών ΗΠΑ.