Άμεσο και λελογισμένο άνοιγμα της οικονομίας

Γράφει ο Δημήτρης Θωμάς.

Το άμεσο άνοιγμα της αγοράς και η αποκατάσταση της σταδιακής λειτουργίας όλων των καταστημάτων και των επιχειρήσεων αποτελεί απόλυτη ανάγκη, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική και κοινωνική ομαλότητα. Η έναρξη της διαδικασίας των εμβολιασμών, και παράλληλα η όσο το δυνατών εξοικείωση των πολιτών με τα μέτρα κατά της πανδημίας και με την ιδέα ότι ο ιός θα είναι εδώ για καιρό, θέτει όλους προ των ευθυνών τους και αναδεικνύει την ανάγκη για έξυπνη λειτουργία τους κράτους και των επιχειρήσεων, με την παράλληλη θωράκιση του συστήματος υγείας.

Τόσο ο επιστημονικός όσο και ο δημόσιος, πολιτικός και δημοσιογραφικός διάλογος έχουν πλέον αναδείξει όλους τους κινδύνους από τον κορωνοϊό για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας τόσο στην οικονομία όσο και στην οικογενειακή ζωή και τη ψυχική υγεία των πολιτών. Όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα και τους κινδύνους για την υγεία από ένα ιό με εκατομμύρια νεκρούς και κρούσματα ανά τον πλανήτη, αλλά και όλοι υφίστανται της επιπτώσεις στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή. Όλοι έχουν δει και ακούσει και κανείς δεν δύναται να πει δεν γνωρίζω δεν πληροφορήθηκα.

Τώρα λοιπόν που στο σύστημα υγείας επικρατούν συνθήκες ισορροπίας και που έχουν γίνει όσα ήταν δυνατά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση του συστήματος υγείας, με τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται και να επιταχύνονται, η κυβέρνηση οφείλει να εμπιστευθεί την κρίση και τη αντίληψη των πολιτών, οφείλει να περιορίσει τις όποιες τάσεις πατερναλισμού και θα μπορούσε κάποιος να πει αυταρχισμού, που αναπτύχθηκε και εκφράστηκε από κάποιους, όπως συγκεκριμένες επιστημονικές ομάδες που δέχθηκαν μεγάλη δημοσιότητα λόγω των συνθηκών, και να απελευθερώσει λελογισμένα και σταδιακά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, της οικονομίας και της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο, είναι σίγουρο ότι τηρούν τα μέτρα και προστατεύονται τα μέγιστα, όσοι τουλάχιστον το επιθυμούν, ενώ και οι νεότεροι τους παρέχουν ασπίδα προστασίας, όσοι φυσικά αισθάνονται τη συνειδητή ανάγκη. Επιπλέον τούδε και στο εξής, με όριο το Μάρτιο, οι οικονομικές επιπτώσεις της παρούσης κατάστασης αν συνεχιστεί, θα είναι δυσθεώρητες και θα κοστίσουν περισσότερες ανθρώπινες ζωές απ’ ότι η πανδημία.

Συνεπώς, η λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, φυσικά με πλήρη τήρηση των μέτρων προστασίας και ο καθένας να αναλάβει της ευθύνες του. Όλοι πρέπει να συνυπολογίσουν και την υποκριτική πολιτική στάση κάποιων, οι οποίοι από τη μία δηλώνουν ότι κόπτωνται για την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά από την άλλη ελπίζουν στην επιδείνωση της κατάστασης για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη, επενδύοντας σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Άλλωστε είναι καλύτερα ο κόσμος να κυκλοφορεί ελεγχόμενα και λελογισμένα, με μέτρο και προστασία, μέσα σε καταστήματα, αγορές και να πίνει καφέ σε εξωτερικούς χώρους, παρά να στιβάζεται και να συνωστίζεται σε πάρκα, παραλίες, βουνοπλαγίες, κατοικίες και κρυφές αποθήκες – λέσχες και κορωνό – πάρτι, το οικονομικό κόστος είναι πλέον απαγορευτικό, και δεν μπορεί οι πολλοί να υφίστανται τις επιπτώσεις λόγω της συμπεριφοράς εκείνων που αγνοούν τα μέτρα και δεν ενδιαφέρονται για την υγεία τους.