«Αν δεν στείλεις φωτογραφίες, θα σε κάνω ξεφτίλα» – Πώς εκβίαζαν τα θύματά τους οι δράστες του μαζικού revenge porn

244

Σε κλειστές ομάδες στο Telegram, την κρυπτογραφημένη εφαρμογή μηνυμάτων, οι οποίες είχαν μέχρι και 1.330 μέλη, διακινούνταν πάνω από 1.000 φωτογραφιές και βίντεο από ανυποψίαστες νεαρές γυναίκες που δεν γνώριζαν πως οι προσωπικές τους στιγμές είχαν διαρρεύσει από σντρόφους τους.

Τα θύματα αυτής της υπόθεσης μαζικού revenge porn ξεπερνούν τα 140.

«Παίζει να έχει κάποιος όλες τις φώτο από αυτή; Τις ψάχνω πολύ καιρό αλλά τίποτα…» Μηνύματα όπως αυτό υπάρχουν πολλά στις ομάδες, αναφέρει το Mega.

Τα μέλη των ομάδων  χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα, ανέβαζαν φωτογραφίες και ζητούσαν από άλλα μέλη νέο υλικό. Είχαν μάλιστα κατηγοριοποιήσει το υλικό ανάλογα με το σώμα της γυναίκας ή την περιοχή από όπου κατάγεται.

Όταν κατάφερναν να εντοπίσουν την ανυποψίαστη κοπέλα, έστελναν μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα.

«Μου ερχόντουσαν μηνύματα απανωτά. Από ανθρώπους που δεν τους γνώριζα και δεν με ξέρανε. Με κακοχαρακτηρίζανε με αισχρόλογα», δήλωσε 22χρονη από την Πάτρα, θύμα του revenge porn.

Δεν έλειπαν και αυτοί που προχωρούσαν σε απειλές. «Μου έστελναν κι άλλοι ότι “αν δεν μου στείλεις κι άλλες, θα σε κάνω ξεφτίλα με τις φωτογραφίες σου. Θα τις στείλω παντού”».

«Μου έστελναν μηνύματα από άκυρα προφίλ, μου έφτιαχναν διάφορα προφίλ στο Tinder. Είναι μια εφαρμογή – αν τη γνωρίζετε- γνωριμιών. Και μου έστελναν στο facebook ότι μιλάμε και χάθηκες», ανέφερε θύμα revenge porn.

Οταν τα θύματα προσέγγιζαν τους δράστες για να κατέβει το υλικό, «έχουν γίνει και κάποιοι εκβιασμοί, αλλά έμμεσοι, και δεν τα κατεβάζουν. Είτε ο πρώην μου λέει “έλα να βρεθούμε από κοντά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε” τέτοιου τύπου εκβιασμοί», ανέφερε σχετικά γυναίκα που είδε τις προσωπικές στιγμές της να διακινούνται δικτυακά.

«Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι την αυτοκτονία. Δεν αντέχω άλλο», δήλωσε η 21χρονη Κέλλυ. Άλλες γυναίκες δυσκολεύονται να εμπιστευτούν ξανά έναν νέο σύντροφο.

Οι εμπλεκόμενοι, ανέφερε ακόμη το Mega, κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και 8 έτη, ποινή που αφορά όσους κατέγραψαν το παράνομο υλικό αλλά και εκείνους που το διακινούν από κινητό σε κινητό