Ανακάμπτουν οι τιμές πετρελαίου με κέρδη άνω του 4%

 

 

Ανακάμπτουν οι τιμές πετρελαίου στην αρχή της εβδομάδας, μετά την κατρακύλα της Παρασκευής που έφτασε και στο -13% με τους traders να ανησυχούν πως η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, πλήττοντας τη ζήτηση πετρελαίου, ενώ προβληματισμό προκαλεί το ενδεχόμενο να διογκωθεί το πλεόνασμα προσφοράς μέσα στο 2022 με την αποδέσμευση αποθεμάτων από μεγάλες -καταναλωτικά- χώρες.

 

Έτσι, μετά τη χειρότερη μέρα για την αγορά πετρελαίου από τον Απρίλιο του 2020 την Παρασκευή, σήμερα “βλέπουμε κάποια διόρθωση, καθώς η βουτιά στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ήταν υπερβολική”, δήλωσε ο Tatsufumi Okoshi, ανώτερος οικονομολόγος της Nomura Securities.

 

“Αν οι τιμές υποχωρήσουν και άλλο, ο OPEC+ μπορεί να διακόψει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής αργού για να στηρίξει τις τιμές”, δήλωσε ο ίδιος.

 

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate προσθέτει 3,30 δολάρια ή 4,84% στα 71,45 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου Brent κινείται ανοδικά κατά 3,11 δολάρια ή 4,3% στα 75,83 δολάρια το βαρέλι. Την Παρασκευή, το WTI είχε κατρακυλήσει κατά 13,1% και το Brent είχε σημειώσει απώλειες της τάξης του 11,6%.

 

Ο OPEC+ ανέβαλε τις συνεδριάσεις του σε τεχνικό επίπεδο για αργότερα μες στην εβδομάδα, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο και να αξιολογήσει καλύτερα τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της νέας μετάλλαξης Όμικρον στη ζήτηση πετρελαίου.

 

Η κοινή υπουργική επιτροπή παρακολούθησης του OPEC+ μεταφέρθηκε για την Πέμπτη, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει ο Οργανισμός και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το αν θα αναπροσαρμόσει το σχέδιό του για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο και μετά.

 

Ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι το καρτέλ θα μπορούσε να αναστείλει την αύξηση της παραγωγής μετά την αποδέσμευση αποθεμάτων από χώρες με μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου και τις πιθανές επιπτώσεις στη ζήτηση από ενδεχόμενα νέα lockdown ανά τον κόσμο για τον περιορισμό της νέας μετάλλαξης του ιού.