Ανάλυση MC: Ο Μακρόν νίκησε, το αποτέλεσμα δείχνει ότι η Γαλλία γίνεται όλο και πιο διχασμένη

199

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη Πρόεδρος της Γαλλίας την Κυριακή, ωστόσο η επίδειξη ισχύος από την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν δημιουργεί προβλήματα για τη δεύτερη θητεία του προέδρου και στέλνει σήμα κινδύνου στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μακρόν σημείωσε νίκη με άνετη διαφορά, με περίπου 58,5 τοις εκατό του εκλογικού σώματος να τον υποστηρίζει έναντι 41,5 τοις εκατό για τη Λεπέν, εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θητεία του, αλλά η νίκη του προέδρου θολώνεται από το γεγονός ότι ο αντίπαλός του – εθνικιστής υποψήφιος που έχει φλερτάρει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και θέλει να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συμμαχία ευρωπαϊκών εθνών — κέρδισε περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε ακροδεξιό υποψήφιο στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι επέλεξαν τη Λεπέν, περίπου πέντε εκατομμύρια περισσότεροι από ό,τι κατά την τελευταία προεδρική υποψηφιότητά της το 2017, μια αύξηση που υποδηλώνει ότι η στρατηγική της να προσπαθήσει να φέρει το κόμμα της στο πολιτικό ρεύμα ήταν πιο επιτυχημένη από ποτέ.

Το αποτέλεσμα φέρει επίσης προειδοποιήσεις για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με πλάνα από βομβαρδισμένες πόλεις να εμφανίζονται καθημερινά στις τηλεοπτικές ειδήσεις, ένα τεράστιο τμήμα του γαλλικού εκλογικού σώματος υποστήριξε έναν υποψήφιο που ζήτησε τη δημιουργία συμμαχίας με τη Μόσχα και είπε ότι θα αποσύρει τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ αν τελικά εκλεγεί.

Σε μια από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, εκατομμύρια ψήφισαν για έναν υποψήφιο του οποίου η προεκλογική πλατφόρμα υποστηρίζει τη διάλυση της ΕΕ, όπως την ξέρουμε σήμερα.

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι -το σημάδι- μιας μεγάλης δυσπιστίας εναντίον των ηγετών μας και εναντίον των Ευρωπαίων ηγετών, ένα μήνυμα που δεν μπορούν να αγνοήσουν», είπε η Λεπέν στους υποστηρικτές της στην μετεκλογική ομιλία της. «Οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι θέλουν μια ισχυρή αντιπολίτευση στον Μακρόν».

Η ισχυρή παρουσία της θα θεωρηθεί ως προειδοποίηση στις Βρυξέλλες, οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται από την ψήφο της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι εγκλωβισμένη σε δικαστικές μάχες με την Πολωνία και την Ουγγαρία που αφορούν το κράτος δικαίου.

Αλλά η πιο άμεση πρόκληση θα είναι για τον ίδιο τον Μακρόν, ο οποίος ξεκινά τη δεύτερη θητεία του σε μια βαθιά διχασμένη χώρα όπου η πολιτική οργή θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε διαδηλώσεις στους δρόμους και σε βία. Κάτι που έχει βιώσει κατά κόρον στη διάρκεια της πρώτης του θητείας.

Ο πρόεδρος αναγνώρισε, μάλιστα, αυτές τις διαφορές στη νικητήρια ομιλία του. «Η χώρα μας είναι γεμάτη αμφιβολίες και διχασμούς, οπότε θα χρειαστεί να είμαστε δυνατοί. Αλλά κανείς δεν θα μείνει στην άκρη», είπε μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ.

Ενώ η ψηφοφορία σημαίνει ότι θα επικρατήσει η συνέχεια στη Γαλλία, δείχνει επίσης ότι οι διχασμοί που ταλαιπωρούν τη γαλλική πολιτική για δεκαετίες δεν συρρικνώνονται, αλλά μεγαλώνουν με κάθε διαδοχικές εκλογές.

Η Λεπέν βρίσκεται στην τρίτη προεδρική εκστρατεία της, αλλά δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο άλλης και σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει πολιτικά. Έχει συνέλθει από την ήττα της το 2017 και διεύρυνε σημαντικά τη βάση του κόμματός της. Στην ομιλία της, η επικεφαλής του κόμματος Εθνική Συσπείρωση έδωσε έναν ιδιαίτερα μαχητικό τόνο και άφησε να εννοηθεί ότι θα οδηγούσε τα στρατεύματά της στη μάχη όταν οι ψηφοφόροι εκλέξουν ένα νέο γαλλικό κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

«Είναι μια εντυπωσιακή νίκη», είπε η Λεπέν σε ζητωκραυγαζόμενους υποστηρικτές της στη Boulogne, ένα προάστιο του Παρισιού που ιστορικά ήταν η έδρα του κόμματός της.

Υπονοώντας πιθανές συμμαχίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το κόμμα της Λεπέν, ο ακροδεξιός προεδρικός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των εκλογών, ζήτησε το σχηματισμό ενός «πατριωτικού μπλοκ» που θα ενώνει τους υποστηρικτές του και της Λεπέν.

«Πρέπει να ξεχάσουμε τις διαμάχες μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Είναι δυνατόν, είναι απαραίτητο, είναι καθήκον μας. Ας οικοδομήσουμε τον πρώτο συνασπισμό της δεξιάς και των πατριωτών το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Ζέμουρ μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ο Μακρόν ακρωτηρίασε τις κυρίαρχες κεντροαριστερές και κεντροδεξιές δυνάμεις κατά την άνοδό του στην εξουσία και η ψηφοφορία της Κυριακής έδειξε ότι τα κάποτε ισχυρά σοσιαλιστικά κόμματα δεν μπορούν να σωθούν. Κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει περισσότερο από το πέντε τοις εκατό των ψήφων στον πρώτο γύρο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δικαιούνται να πάρουν κρατική χορηγία για την προεκλογική τους εκστρατεία.

Ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία του μετά από δύο χρόνια πολιτικών για τον COVID-19, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μακρόν είναι απίθανο να μην πέσει με τα μούτρα στη σκληρή δουλειά. Έχουν ήδη αυξηθεί οι κλήσεις για να ξεκινήσει αυτό που στη Γαλλία είναι γνωστό ως «κοινωνικός τρίτος γύρος» των προεδρικών εκλογών — ένας που λαμβάνει χώρα στους δρόμους, με τη μορφή διαμαρτυριών. Οι αριστεροί ψηφοφόροι που αναγκάστηκαν και ψήφισαν υπέρ του Μακρόν για να κρατήσουν την ακροδεξιά εκτός εξουσίας έχουν ιδιαίτερα κίνητρα να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνησή του.

«Θα είναι μια δύσκολη διαδρομή», επισημαίνει ανώτατο στέλεχος του Μακρόν.

Ο κόσμος μεταφέρει τη δυσαρέσκειά του στους δρόμους

Οι διαδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στα γαλλικά πανεπιστήμια, με ακτιβιστές να είναι οργισμένοι επειδή έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ της ακροδεξιάς και ενός υποψηφίου υπέρ των επιχειρήσεων. Ορισμένοι ηγέτες του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, που συγκλόνισαν τη Γαλλία το 2018 και το 2019, καλούν ήδη τους πολίτες να βγουν στους δρόμους.

Η δυσαρέσκεια έχει επίσης εξαπλωθεί μεταξύ των αριστερών ψηφοφόρων, των οποίων οι υποψήφιοι αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 10 Απριλίου. Το 22% του εκλογικού σώματος ψήφισε στον πρώτο γύρο τον ηγέτη της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν και ήταν ιδιαίτερα διχασμένοι σχετικά με επιλογές στο δεύτερο.

Καθώς ο Μακρόν εισέρχεται στη δεύτερη θητεία του, θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για διαμαρτυρίες. Ο πρόεδρος εξελέγη βάσει μιας πλατφόρμας μεταρρύθμισης των κρατικών συντάξεων και ώθησης της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 ή τα 65 έτη. Θέλει επίσης να μεταρρυθμίσει και να εισαγάγει περισσότερη αυτονομία στα γαλλικά σχολεία, μια φιλοδοξία που θα τον βάλει σε τροχιά σύγκρουσης με τα ισχυρά συνδικάτα δασκάλων της Γαλλίας.

Η πρώτη θητεία του Μακρόν δεν ήταν καθόλου εύκολη, αμαυρώθηκε από την πανδημία του COVID-19 και τις διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων που ξεκίνησαν με αφορμή τον πράσινο φόρο στα καύσιμα. Αυτή τη φορά, ορκίζεται ότι έχει μάθει από τα λάθη και υπόσχεται μια νέα μέθοδο που στοχεύει στην οικοδόμηση συναίνεσης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, με τον πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας να ανεβαίνουν, πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια μαζική αντίδραση.

Και το συμπέρασμα είναι ότι ο Μακρόν μπορεί να εξελέγη και μάλιστα με σχετική άνεση, αλλά το τελικό αποτέλεσμα της Λεπέν δείχνει ότι η Γαλλία είναι όλο και πιο διχασμένη.

*Με πληροφορίες από το Politico