Ανάλυση του BBC: Γιατί η Ινδία αποφάσισε να κρατήσει ίσες αποστάσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

523

Η Ινδία χρειάστηκε να ακροβατήσει πάνω σε τεντωμένο σκοινί σε διπλωματικό επίπεδο όσον αφορά τον πόλεμο Ουκρανία, καθώς προσπάθησε να ισορροπήσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα και τη Δύση. Και η ουσία δυνατή σύμμαχος της Ρωσίας αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί.

Η πρώτη δήλωση του Δελχί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ) δεν κατονόμασε άμεσα καμία χώρα, αλλά τονίστηκε ότι είναι λυπηρό που οι εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία και στον διάλογο δεν εισακούστηκαν.

Ωστόσο, δεν επέκρινε τη Ρωσία. Και προτού το ΣΑΗΕ ψηφίσει ένα σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για την καταδίκη της εισβολής, το Δελχί αντιμετώπισε εκκλήσεις από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Ουκρανία «να κάνει το σωστό».

Η Ουκρανία και η Ρωσία εξέδωσαν ακόμη και δημόσιες εκκλήσεις προς το Δελχί να λάβει σαφή θέση. Η Ινδία επέλεξε να απόσχει από την ψηφοφορία, αλλά μια προσεκτική ανάγνωση της δήλωσής της δείχνει ότι όντως προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ζήτησε έμμεσα από τη Μόσχα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Η Ινδία μίλησε για τη σημασία του «Χάρτη του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών», προσθέτοντας ότι «όλα τα κράτη μέλη πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές για να βρουν έναν εποικοδομητικό δρόμο προς τα εμπρός».

Όμως η απόφαση της Ινδίας να απόσχει εγείρει ερωτήματα, ιδιαίτερα στη Δύση, σχετικά με το εάν η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο θα έπρεπε να είχε λάβει σαφέστερη θέση.

Δεν υπάρχουν καλές επιλογές

Ο πρώην Ινδός διπλωμάτης JN Misra λέει ότι η Ινδία “έχει κακές και χειρότερες επιλογές να διαλέξει”.

“Δεν μπορεί κανείς να γέρνει και τις δύο πλευρές ταυτόχρονα. Η Ινδία δεν έχει κατονομάσει καμία χώρα, γεγονός που δείχνει ότι δεν θα κοντράρει τη Μόσχα. Η Ινδία έπρεπε να είναι διακριτική στο να επιλέξει μια πλευρά και το έκανε”, προσθέτει.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την προσπάθεια της Ινδίας να βρει μια διπλωματική ισορροπία σχετικά με την Ουκρανία.

Οι πιο σημαντικές είναι οι δοκιμασμένες στο χρόνο αμυντικές και διπλωματικές σχέσεις της Ινδίας με τη Μόσχα.

Το πυραυλικό σύστημα S-400 θεωρείται κρίσιμο για τις αμυντικές ανάγκες της Ινδίας
Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας, παρόλο που το μερίδιό της έχει πέσει στο 49% από 70% λόγω της απόφασης της Ινδίας να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της και να ενισχύσει την εγχώρια αμυντική παραγωγή.

Επίσης, η Ρωσία προμηθεύει εξοπλισμό όπως το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400 που δίνει στην Ινδία κρίσιμη στρατηγική αποτροπή έναντι της Κίνας και του Πακιστάν, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προχώρησε στην παραγγελία παρά τις απειλές για επικείμενες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τα αμυντικά εφόδια έχουν σημασία

Επιπλέον, είναι δύσκολο για το Δελχί να παραβλέψει δεκαετίες ιστορίας διπλωματικής συνεργασίας με τη Ρωσία σε πολλά θέματα. Η Μόσχα άσκησε βέτο σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το αμφισβητούμενο Κασμίρ στο παρελθόν για να βοηθήσει την Ινδία να διατηρήσει το ζήτημα διμερές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ινδία φαίνεται να ακολουθεί τη διάσημη στρατηγική της για μη ευθυγράμμιση και προώθηση του διαλόγου για την επίλυση προβλημάτων.

Ο Michael Kugelman, αναπληρωτής διευθυντής στο κέντρο σκέψης Wilson Center, λέει ότι η στάση της Ινδίας δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς είναι συνεπής με την προηγούμενη στρατηγική της.

Προσθέτει ότι το Δελχί «δεν νιώθει άνετα με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, αλλά δεν είναι πιθανό να αλλάξει στάση».

«Απλώς δεν έχει την πολυτέλεια να το κάνει αυτή τη στιγμή λόγω της άμυνας και των γεωπολιτικών αναγκών της», λέει. Αν και προσθέτει ότι το Δελχί επέλεξε κάποια δυνατά λόγια στο ΣΑΗΕ για να δείξει ότι δεν αισθάνεται άνετα με την κατάσταση στην Ουκρανία.