Αναβαθμίζεται η στρατηγική εταιρική σχέση της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα

1756

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε ένα νέο σχέδιο συνολικής συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Βόρεια Κορέα την Τρίτη (18/6) ενόψει της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Πιονγκγιάνγκ.

Η ετοιμότητα της Ρωσίας να υπογράψει συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Βόρεια Κορέα είναι πρωτίστως «ένα συμβολικό» βήμα, δήλωσε ο Artyom Lukin, καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Άπω Ανατολής, Βλαδιβοστόκ.

 

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχθηκε τη πρόταση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών να υπογράψει συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Βόρεια Κορέα πριν από την επίσημη επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα.

«Θα επιτρέψει στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της εν λόγω συνθήκης, να κάνει αλλαγές στο σχέδιό του που έχουν θεμελιώδη χαρακτήρα», σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα. Μόσχα και Πιονγκγιάνγκ πρόκειται να υπογράψουν την συμφωνία κατά την επίσκεψη του Πούτιν στην ποιο απομονωμένη χώρα του κόσμου στις 18-19 Ιουνίου.

 

Πιθανότατα, η νέα συνθήκη θα προσθέσει περισσότερη «αντιδυτική ρητορική», σημείωσε, ορίζοντας ότι η συλλογική Δύση «διεκδικεί ηγεμονία» και η Ρωσία και η Β. Κορέα «υποστηρίζουν έναν πολυπολικό κόσμο και αντιτίθενται στη νεοαποικιοκρατία. Θα είναι πιο ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς θα συμφωνήσουν ο πρόεδρος Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

 

Κληθείς να ρίξει φως στη νέα συνθήκη, ο βοηθός του προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ σημείωσε ότι το έγγραφο «θα σκιαγραφήσει τις προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία και θα υπογραφεί, λαμβάνοντας υπόψη όσα έχουν συμβεί μεταξύ των χωρών τα τελευταία χρόνια στον τομέα της διεθνούς πολιτικής. στον οικονομικό τομέα και στον τομέα των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της λήψης υπόψη ζητημάτων ασφάλειας». Διευκρίνισε ότι οι διατάξεις του νέου εγγράφου λαμβάνουν υπόψη όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και δεν στρέφονται εναντίον καμίας τρίτης χώρας. Το έγγραφο θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή, υπογράμμισε το Κρεμλίνο.

Η νέα συνθήκη θα αντικαταστήσει συμφωνίες που είχαν υπογράψει προηγουμένως η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ, όπως η Συνθήκη Φιλίας και Αμοιβαίας Βοήθειας (1961), η Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας που υπεγράφη το 2000 και οι Διακήρυξη της Μόσχας και της Πιονγκγιάνγκ του 2000 και του 2001. .

 

Η Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας 12 άρθρων έθεσε τη νομική βάση για τις βασικές σχέσεις των δύο χωρών το 2000. Ο Artyom Lukin επεσήμανε ότι πολυάριθμες αναλυτικές εργασίες έχουν αναλύσει το νόημα πίσω από την έννοια της «περιεκτικής στρατηγικής συνεταιρισμός.” Η Ρωσία διατηρεί ήδη μια στρατηγική εταιρική σχέση με χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και το Βιετνάμ. Αλλά κανένα από αυτά δεν σημαίνει κυριολεκτικά ότι είναι «στο ίδιο όρυγμα», πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σύμβολο ότι οι σχέσεις μας με τη ΛΔΚ ανεβαίνουν σε ένα νέο επίπεδο. Επιβεβαιώνουμε ότι δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε στο καθεστώς πίεσης κυρώσεων στη ΛΔΚ. Φυσικά, υπογράφοντας μια τέτοια συμφωνία, η Ρωσία αμφισβητεί το καθεστώς διεθνών κυρώσεων εναντίον της», υπογράμμισε ο Λούκιν.

 

Ταυτόχρονα, όμως, ουσιαστικά «σημαδεύουμε με αυτή τη συμφωνία και με τις άλλες ενέργειές μας ότι δεν υπάρχουν πλέον κυρώσεις για εμάς», κατέληξε ο αναλυτής.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει σχετικά με τις πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων στη Βόρεια Κορέα στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022. – Sputnik International, 1920, 17.06.2024