Ανδρουλάκης κατά Τσίπρα: Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα έλεγε πότε «Πρέσπες του Αιγαίου», δεν θα έλεγε πότε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα

«Κυβέρνηση ειδικού σκοπού; Όχι. Κανονική κυβέρνηση! Κανονική κυβέρνηση, που θα έχει ρήτρα την Eξεταστική Eπιτροπή χωρίς καταχρηστική χρήση του απορρήτου. Αυτά που θα μάθουμε, θα τα αξιοποιήσει και η Δικαιοσύνη και η Βουλή με Προανακριτική μετά», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στον Ρ/Φ REAL FM, λίγες ώρες πριν από την κεντρική πολιτικής ομιλία του στην Αθήνα, στο Θησείο στις 19.00.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρατήρησε: «Τι θέλουν κάποιοι; Να κάνουμε την Προανακριτική χωρίς να έχει προηγηθεί η έρευνα στα πρόσωπα που δεν ήρθαν στην πρώτη Εξεταστική Επιτροπή, γιατί τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης και η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο;» Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Τι καταλαβαίνω για τον κ. Τσίπρα; Αυτά που κάνει ο κ. Τσίπρας -για κάποιο λόγο- δείχνουν μια αγωνία. Ό,τι λέει ο κ. Τσίπρας το τελευταίο διάστημα δεν έχει σταθερότητα. Τη μια λέει για κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη, την άλλη ανοχή. Εκτιμώ ότι νομίζει πως θα σωθεί συμπιέζοντας το ΠΑΣΟΚ. Άρα, μάλλον, το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα δεν είναι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά η εξόντωση του ΠΑΣΟΚ».

Με αυτή την εκτίμηση ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε κάθε προοδευτικό πολίτη να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «τη παράταξη των μεγάλων αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων, του ΕΣΥ, της δημόσιας παιδείας, των ανεξάρτητων αρχών, χωρίς περιπέτειες, για να δημιουργηθεί ένα πραγματικό αντίβαρο στην αλαζονεία, τον αυταρχισμό και το πελατειακό κράτος όπως αυτό εκφράστηκε από τον κ. Μητσοτάκη την τετραετία αυτή αλλά και από τον κ. Τσίπρα την προηγούμενη τετραετία», όπως είπε.

«Ένα μέτωπο έχουμε. Μέτωπο απέναντι στη φαυλότητα, στην τοξικότητα, στο λαϊκισμό, στον ελιτισμό. Για να γυρίσει ο τόπος σελίδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και συνέχισε: «Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν εκπροσωπώ τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό και ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα λαϊκίστικο κόμμα. Ποιος το λέει αυτό; Το 2010, εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν ακολουθήσει αυτό που ψήφισαν ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μητσοτάκη μαζί, η χώρα θα είχε δραχμή. Ακόμη και η αδερφή του κ. Μητσοτάκη ψήφισε να μείνουμε στο ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα μαζί, -το τονίζω, για να θυμηθεί ο λαός ποιος είναι λαϊκιστής και ποιος έκανε ό,τι μπορούσε εις βάρος της πατρίδας για να γίνει πρωθυπουργός- ψήφισαν τη δραχμή. Ποιος είναι ο προοδευτικός εκσυγχρονιστής;», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Όπως συμπλήρωσε «οδηγούν τη χώρα σε νέες περιπέτειες και ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα είναι εμπόδιο στις περιπέτειες αυτές ώστε ο ελληνικός λαός να έχει πολύ καλύτερες μέρες».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται να συναντηθούν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επανέλαβε πως ουδέποτε κλήθηκε επίσημα. «Ποτέ. Αν νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι είμαστε γείτονες και το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα “φιλικό” στη Νέα Δημοκρατία. Αν θεωρεί ότι είναι ένας “στρατηγικός” του εταίρος και μπορεί να έχει τέτοια αλαζονεία και τέτοια περιφρόνηση, θέλω να σας πω ότι ηττήθηκε. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ΠΑΣΟΚ αυτόνομο, με βαθιά ιστορία, με κοινωνική ρίζα. Είμαστε αντίπαλοι με τον κ. Μητσοτάκη, όπως είμαστε αντίπαλοι και με τον κ. Τσίπρα. Δεν είμαστε συνεταίροι. Και θα αποδειχθεί και την Κυριακή και τη Δευτέρα», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Καταφέρθηκε εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για τις αναφορές του στον Ανδρέα Παπανδρέου τονίζοντας πως ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ δεν συγκυβέρνησε τότε με τα ακροδεξιά περιτρίμματα τύπου Καμμένου. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα έλεγε πότε “ Πρέσπες του Αιγαίου”, κ. Τσίπρα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα έλεγε πότε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Γι’ αυτό, λοιπόν, πάει πολύ να μας κάνουν μαθήματα για τον πατριώτη, δημοκράτη, προοδευτικό Ανδρέα Παπανδρέου, αυτοί οι οποίοι δεν έχουν καμία πολιτική σχέση μαζί του, αυτοί που συγκυβέρνησαν με την ακροδεξιά, μ’ αυτούς που αποκαλούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου “πράκτορα” και έχουν τον εκπρόσωπο του Καραμανλή στο κόμμα τους», υπογράμμισε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνθηκε στους προοδευτικούς ψηφοφόρους, λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας τη μια λέει ότι μπορεί να συγκυβερνήσει με τον Βαρουφάκη. Την άλλη λέει για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Μετά λέει για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Χθες, μάλιστα, είπε ότι ο Βαρουφάκης είναι χορηγός του Μητσοτάκη με όσα λέει για το πρόγραμμα ‘’Δήμητρα”. Γιατί αυτά που λέει ο Τσακαλώτος για τα τοπικά νομίσματα, δεν είναι χορηγία στον κ. Μητσοτάκη; Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που έλεγε για το φράχτη του Έβρου, να μην τον πληρώσουν οι Ευρωπαίοι αλλά ο ελληνικός λαός, δεν είναι χορηγός του Μητσοτάκη; Αυτά που λέει για ‘’Πρέσπες του Αιγαίου” και ότι ‘’η θάλασσα δεν έχει σύνορα”, δεν είναι χορηγός του Μητσοτάκη; Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν το ΠΑΣΟΚ ήταν ισχυρό και ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν ήδη παρελθόν, γιατί θα μπορούσε όλος ο δημοκρατικός – προοδευτικός κόσμος να ακουμπήσει σε μια αξιόπιστη λύση. Αυτή είναι η αγωνία μου να έχει ο λαός αξιόπιστη λύση για να τελειώνουμε επιτέλους με συστήματα εξουσίας, που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και η έγνοια τους είναι μόνο η καρέκλα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημείωσε ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν είναι αξιόπιστοι. Άσκησε κριτική στη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης επικαλούμενος τα στοιχεία του ΟΟΣΑ: «Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. Εμείς, αυτή τη στιγμή, έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα μετά το 2010. Πάμε στην ανάπτυξη. Τι ανάπτυξη έχουμε; Έχουμε ανάπτυξη με καλές θέσεις εργασίας; Έχουμε ανάπτυξη εξωστρέφειας με πολλές εξαγωγές; Έχουμε μια ανάπτυξη η οποία δημιουργεί μια σταθερή οικονομία; Όχι, real estate έχουμε, εξαγορά ήδη υπαρχόντων ελληνικών επιχειρήσεων. Τα real estate είναι ξεπούλημα. Αν τώρα η επένδυση και η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη είναι ο αφελληνισμός της ελληνικής οικονομίας, αυτό θα είναι καταστροφικό για το μέλλον του τόπου».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με τα ελληνοτουρκικά υπογράμμισε: «Ο μόνος τρόπος να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πέρα από τη δική μας στρατηγική, είναι να επικρατήσει στην Τουρκία ένα κυβερνητικό σχήμα που δεν θα έχει μέσα την Ακροδεξιά. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Ο Μπαχτσελί πάει τον Ερντογάν ακόμη παραπέρα, ο ένας τραβάει τον άλλον. Αν στον πυρήνα του Κιλιτσντάρογλου είναι ισχυρή η Ακσενέρ, δεν είναι καλό για την Ελλάδα. Αν είναι ισχυρό το 9% του HDP, είναι καλό. Άρα εμάς μας συμφέρει η κυβέρνηση συνεργασίας της Τουρκίας να μην έχει μέσα ισχυρά εθνικιστικά στοιχεία».