Άντονι Μπλίνκεν για ελληνοτουρκικά: Πρέπει να αποφεύγονται απειλές που αυξάνουν την ένταση

247

Μηνύματα στην Τουρκία να σταματήσει τις απειλές που αυξάνου την ένταση και να μην χρησιμοποιεί ρητορική που αυξάνει την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών και η οποία πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα όπως προκύπτει και από το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφώνησε «Νίκο, φίλε μου» τον κ. Δένδια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μετά από ερώτηση δημοσιογράφου ο Άντονι Μπλίνκεν για στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι και φίλοι μας και συνεχίζουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε μαζί τους μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή να αποφεύγουν απειλές που αυξάνουν την ένταση και αυτό είναι πιο δύσκολο σε προεκλογική περίοδο. Δείτε την περιοχή ως σύνολο και το τι κάνει η Ελλάδα για να γίνει ένα κέντρο ενέργειας και να συνδέσει την Αφρική με την Ευρώπη και να φέρει χώρες μαζί για συνεργασία. Όταν επιλύονται οι διαφορές ανοίγουν μεγαλύτερες ευκαιρίες. Είναι πολύ σημαντικό οι φίλοι και οι εταίροι να διαχειρίζονται διπλωματικά τις διαφορές τους».

Στο ίδιο θέμα, τα ελληνοτουρκικά, αναφέρθηκε και ο Νίκος Δένδιας λέγοντας ότι ως Ελλάδα «δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους με την ευρύτερη εξωτερική μας πολιτική. Είναι υποχρέωση μας σε ανθρώπους που δοκιμάζονται να τους βοηθήσουμε. Αν μέσα από αυτή την επαφή βελτιωθεί το κλίμα αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες και το ξέρετε καλά. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσα από τη βοήθεια που παρέχει στα θύματα των σεισμών, είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε Τούρκους και Σύρους».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δέχθηκε και δεύτερη ερώτηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας με αναφορά στο casus belli εκ μέρους της Άγκυρας και απάντησε ότι «σαν εταίρος των δύο χωρών λέω ότι είναι προς το συμφέρον τους να επιλύσουν διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη και να μην χρησιμοποικούν επιθετική ρητορική που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Και οι δύο χώρες είναι σε προεκοκγλική περίοδο και αυτό δημιουργεί κίνητρα για τέτοια ρητορική. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει ενδιαφέρον ώστε να βρουν τρόπους να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές ώστε να γίνει ο τόπος που μοιράζονται χώρος συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης και αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού και τουρκικού λαού. Ευελπιστούμε ότι αυτός θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι φίλοι μας».

Ο Νίκος Δένδιας ρωτήθηκε και για τη Λιβύη και το τουρκολιβυκό μνημόνιο και είπε ότι «η θέση η δική μας και των ΗΠΑ για τη Λιβύη είναι ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο αλλά αντίθετα είναι παράνομο και ανυπόστατο. Όσον αφορά τις προσπάθειες για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει όπως μπορεί».

«Η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή»

Ξεκινώντας τις δηλώσεις τους ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για στέρεη βάση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ που βασίζεται σε «αξίες όπως η δημοκρατία η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και η προσήλωση στις αρχές του χάρτη στον ΟΗΕ» κάνοντας ειδική αναφορά στον ρόλο της ομογένειας. Όπως είπε, μάλιστα, «ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της ομογένειας».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «μελανό παράδειγμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» και τόνισε ότι «η Ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται στην πλήρη εραρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του κατασταστικού χάρη του ΟΗΕ και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας». Υπενθύμισε, δε, ότι «από την πρώτη στιγμή προσφέραμε βοήθεια στην Ουκρανία και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ» ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Τουρκία όπου, όπως είπε, συμφώνησαν με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε άλλη μια φυσική καταστροφή για να συνεργαζόμαστε.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι «η συνεργασία ΗΠΑ Ελλάδας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή και αυτό αντικατοπτρίζεται στη σημασία που δίνουν ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επίσκεψή του στην Τουρκία λέγοντας ότι «όπου πήγα και με όποιους μίλησα είδα τον τεράστιο πόνο» και σε αυτό το πλαίσιο ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό «για την άμεση βοήθεια που προσφέρετε σε όσους έχουν ανάγκη στην Τουρκία».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στην στην ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και στα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για το παράδειγμα που έδωσαν στους Αμερικανούς οι Έλληνες. Όπως είπε «ο πρόεδρος Μπάιντεν μας θυμίζει συχνά στις ΗΠΑ ότι δεν ιδρυθήκαμε ως εθνική ή θρησκευτική ομάδα αλλά ως ιδέα, μια ιδεά που ήταν ελληνική».

«Τη χρονιά που πέρασε η Ελλάδα επέδειξε τη θέληση να στηρίζει τις αρχές της δημοκρατίας ειδικά τώρα που η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο. Αυτό τον πόλεμο κανείς δεν τον ήθελε. Αφού συνεχίζεται ο πόλεμος πρέπει να συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Αν επιτρέψουμε αυτή τη συμπεριφορά θα ανοίξουμε το “κουτί της Πανδώρας” και θα δώσουμε δικαίωμα σε αναθεωρητιστές και δεν το θέλουμε αυτό» πρόσθεσε για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Άντονι Μπλίνκεν.